13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Platforma Evropskega spomina obžaluje, da se je Juncker udeležil slovesnosti ob počastitvi spomina na Karla Marxa

Sicer krščanski demokrat in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je v nemšekm Trierju udeležil odprtja več razstav in slovesnosti ob ob 200. obletnici rojstva nemškega filozofa in ekonomista Karla Marxa.  Jean-Claude Juncker je v govoru ob odprtju izjavil, da moramo Marxa razumeti v duhu njegovega časa, ter posvaril pred tem, da bi mu pripisovali odgovornost za zločine komunizma. S svojo udeležbo omenjenih odprtij je Juncker marsikoga neprijetno presenetil in razočaral. Njegova udeležba in besede so groba zaušnica v obraz skoraj 100 milijonom prebivalcem EU, ki so bili po letu 1945 prisiljeni živeti pod komunizmom. Odzvala se je Platforma Evropskega spomina in zapisala, da obžaluje to njegovo dejanje. Izjavo Platforme Evropskega spomina objavljamo v nadaljevanju:

Evropska unija temelji na svobodi, resnici, človeškemu dostojanstvu in človekovih pravicah. Te vrednote je poleg številnih drugih, kršil komunistični sistem, ki je temeljil na marksistični ideologiji. Zato želi Platforma Evropskega spomina in vesti izraziti obžalovanje, ker se je gospod Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije, udeležil slovesnosti ob počastitvi spomina na Karla Marxa.

Takih dejanj ne moremo odobriti, saj so žaljivi za spomin na milijone žrtev komunizma. Komunistična ideologija, ki temelji na Marxovih delih, še naprej ubija in zasužnjuje ljudi v mnogih krajih po svetu. To velja zlasti za Kitajsko, ki je bila sponzor kipa, odkritega med dogodkom, ki se ga je udeležil gospod Juncker. Verjamemo, da si žrtve komunizma zaslužijo opravičilo.

Estonski inštitut zgodovinskega spomina, ki je član Platforme Evropskega spomina in vesti ter raziskuje zgodovino totalitarnih režimov, je 5. maja objavil izjavo, da »s sodelovanjem na praznovanju v Trierju, v Nemčiji, ob 200. obletnici rojstva Karla Marxa, ustanovitelja komunizma, predsednik Evropske komisije ignorira usodo milijonov žrtev komunizma.«

( http://mnemosyne.ee/en/participation-of-the-european-commissions-leader-in-marxs-birthday-party-is-ignorance-of-victims-of-communism )

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine