9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Péter Szijjártó za Demokracijo: Nismo zavezani bruseljskemu birokratskemu aparatu, ampak madžarskim volivcem

Piše: Bogdan Sajovic

Z madžarskim zunanjim ministrom Pétrom Szijjártóm smo se med drugim pogovarjali o pobudi Central 5, Višegrajski skupini, sodelovanju Madžarske in Slovenije ter sporu Madžarske z bruseljsko birokracijo.

Nam lahko poveste, katere teme boste obravnavali na sestanku na Brdu?

Tema sestanka na Brdu prejšnji teden je bila boj proti pandemiji novega koronavirusa. Pobuda Central 5, ki jo sestavljajo Slovenija, Slovaška, Avstrija, Češka in Madžarska je nastala lani ravno zaradi pandemije. Na sestanku smo zunanji ministri petih držav izmenjali poglede na ukrepe za zatrtje pandemije. Potrebujemo pametne ukrepe, da na eni strani zatremo pandemijo, na drugi pa čim prej spet spravimo v tek vsakdanje življenje. Smo sosedje in smo zato močno soodvisni, zato potrebujemo koordinacijo, da bomo čim prej spet zagnali gospodarstvo, promet, prehajanje ljudi in blaga prek meja. Poleg koordinacije ukrepov med petimi članicami pa se moramo ozirati tudi na Nemčijo, ki je največja gospodarska partnerica vseh petih držav.

Projekt Central 5 torej deluje dobro?

Projekt Central 5 deluje dobro in predvsem zato, ker ni institucija, ni birokratskega aparata. Gre za sodelovanje na ravni zunanjih ministrov, za sodelovanje pri zatrtju pandemije bolezni COVID-19 ter vnovičnem zagonu gospodarstva in življenja na splošno. Dosedanje sodelovanje v okviru Central 5 se je izkazalo za tako uspešno, da nameravamo nadaljevati z njim, tudi, ko bo pandemija prešla.

Na katerih področjih tako dvostransko kot mednarodno Slovenija in Madžarska še sodelujeta?

Sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko je v tem trenutku, s sedanjo slovenske vlado, zelo dobro. Našega predsednika vlade Viktorja Orbána in vašega predsednika vlade Janeza Janšo veže osebno prijateljstvo in vzajemno spoštovanje. V takšnih primerih, ko gre za dobre osebne odnose med predsedniki vlad, je sodelovanje med državami navadno zelo uspešno in veliko lažje.

S Slovenijo dobro sodelujemo na področju ustavljanja ilegalnih migracij v Evropo. Problem migracij je ključnega pomena za prihodnost Evropske unije kot tudi Evrope kot takšne. S Slovenijo delimo mnenje, da je treba množične migracije v Evropo ustaviti. V nasprotnem se nam obeta velik problem in težke posledice. Na žalost mnoge države v Zahodni Evropi nimajo takšnega pogleda na migracije, prav tako pa tudi ne birokratski aparat v Bruslju.

Tako Slovenija kot Madžarska sta tudi naklonjeni širitvi Evropske unije, zato sodelujemo pri približevanju Srbije in Črne gore evropski povezavi in upamo na njun čimprejšnji sprejem. Sodelujemo tudi pri procesu pospešitve pristopnih pogajanj Albanije in Severne Makedonije za članstvo v EU.

Slovenija in Madžarska si tudi delita vizijo močne Evrope močnih narodov. Zvezo močnih, suverenih nacionalnih držav, ki sodelujejo za skupno dobro, v nasprotju z vizijami tistih, ki si želijo centralizirano Evropo, ki bi jo vodil močan birokratski aparat iz Bruslja.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine