17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Pentagon potrjuje uspešnost nočnih napadov na Sirijo

Tiskovna predstavnica Pentagona Dana White je na jutranji izredni novinarski konferenci o napadih na Sirijo dejala, da so uspešno zadeli vsako tarčo, direktor štaba združenih poveljstev general Ken McKenzie je to potrdil in opisal napade na tri določene tarče.

 

Po besedah Whitove je bila vojaška operacija izvedena pozorno po metodičnem načrtovanju. Storili so vse, da zadenejo le tisto, na kar so merili in jim je uspelo.

Ob tem je zagotovila, da ni šlo za spremembo ameriške politike do Sirije ali zamenjavo režima, ampak le za upravičen odgovor na uporabo kemičnega orožja proti lastnemu ljudstvu s strani režima predsednika Bašarja Asada.

Ameriški cilj v Siriji ostaja poraz Islamske države, za kar si prizadevajo s koalicijo, v kateri je okrog 70 držav. Rusijo je pozvala, naj uporabi svoj vpliv in zagotovi, da režim odstrani kemično orožje in ga več ne uporablja.

ZDA, Velika Britanija in Francija so zgodaj zjutraj z letali in raketami napadle tri tarče v Siriji, povezane s kemičnim orožjem. To so storile zato, ker je režim domnevno pred tednom dni ponovno uporabil kemično orožje v Dumi pri Damasku, pri čemer je umrlo več deset ljudi.

General McKenzie je povedal, da so v napadu uporabili skupaj 105 različnih raket, s katerimi so napadli skupaj tri tarče. Dodal je, da je to dvakrat več kot v lanskoletnem napadu ZDA na letališče v Siriji po podobnem kemičnem napadu.

S strani Sirije niso opazili nobenega resnega odgovora, ampak so našteli okrog 40 protiletalskih raket, ki so tavale v zraku, ko je bilo napada že konec. Šlo je za “neumne” izstrelke, ki niso vodeni, in McKenzie je ob zagotovilu, da sami nimajo podatkov, da bi povzročili kakšno civilno žrtev, dejal, da so sirske rakete nekam padle in so morebiti terjale žrtve.

McKenzie je dejal, da je šlo za jasno in nedvoumno sporočilo režimu, da uporaba kemičnega orožja ni opravičljiva. Uvodna ocena Pentagona je, da so zadeli vse tarče brez omembe vrednega vpletanja sirske obrambe. Rusi, ki imajo v Siriji vojake, se niso vpletali.

Napadli so raziskovalni objekt pri Damasku, in to s kar 76 raketami tomahawk, poleg tega pa so uničili še tri bližnja poslopja. S tem naj bi premaknili kemični program režima za več let nazaj.

Druga tarča je bilo skladišče pri Homsu, tretja pa bunker, na katerega je padlo le sedem raket. Rakete so letele iz ameriških bombnikov in francoskih ter britanskih letal, kakor tudi z vojaških ladij v Arabskem zalivu, vzhodnem Sredozemlju in Rdečem morju. Vsa zavezniška letala so se varno vrnila v svoje baze.

Ob napadalnih so opravili še številne podporne polete tako za obrambo napadalnih letal kot za komunikacije in zračno oskrbo z gorivom. McKenzie je zagotovil, da doslej še niso videli nobenega odgovora od “akterjev” v Siriji na njihove sile. Če bo do tega prišlo, pa bodo ustrezno odgovorili.

No, medtem pa je ruski predsednik Vladimir Putin ostro obsodil napad na Sirijo, ki ga je v izjavi označil za “dejanje agresije”. Kot so njegove besede povzeli v Kremlju, je Rusija že sklicala izredno sejo Varnostnega sveta ZN. Seja se bo začela ob 17. uri po srednjeevropskem času, so sporočili ZN.

Kot je dejal Putin, so ZDA, Francija in Velika Britanija kot izgovor za napad uporabile domnevni kemični napad, ki da je bil le uprizorjen. Kot stalna članica je že sklicala izredno sejo VS ZN, na kateri naj bi razpravljali o “agresivnih dejanjih ZDA in njenih zaveznic”.

“Dejanje agresije je bilo nad suvereno državo zagrešeno brez odobritve Varnostnega sveta ZN in ob kršenju ustanovne listine ZN ter norm in načel mednarodnega prava,” je glede na izjavo Kremlja še sporočil Putin.

V Moskvi dodajajo, da so zahodne sile “cinično” izvedle vojaško posredovanje nekaj ur, preden naj bi ekipa Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) začela preiskavo domnevnega kemičnega napada na Dumo v Vzhodni Guti, ki je bil povod za napad ZDA, Francije in Velike Britanije.

Trenutno stopnjevanje razmer v Siriji ima “uničevalen učinek na celoten sistem mednarodnih odnosov”, so še dodali.

Današnja seja VS ZN se bo začela ob 17. uri po srednjeevropskem času. Kot so ob tem navedli na ruskem zunanjem ministrstvu, bodo od članic varnostnega sveta zahtevali “ustrezno oceno” napada na cilje v Siriji. Zahtevali bodo tudi preprečitev nadaljnjih tovrstnih agresivnih dejanj, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine