17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Papež v prazni baziliki svetega Petra daroval mašo velikega četrtka

Papež Frančišek je v baziliki svetega Petra v Vatikanu daroval mašo velikega četrtka in s tem začel obhajanje velikonočnega tridnevja. Obred v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo je potekal brez navzočnosti vernikov, ki jim je bil na voljo prenos tako prek spleta kot prek televizijskih kanalov. Odpovedali so tudi tradicionalno umivanje nog.

 

Papež se je v svoji pridigi spomnil duhovnikov, ki so umrli zaradi okužbe z novim koronavirusom. Samo v Italiji jih je koronavirusni bolezni 19 podleglo sto. Posebej je omenil tudi bolne v bolnišnicah in zdravnike ter drugo zdravstveno osebje, ki jih je označil za “svetnike iz soseske”.

Molil je za ozdravitev vseh bolnih ter za končanje epidemije, nasilja in egoizma, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Vatikanu dopoldne ni potekala niti krizmena maša, na kateri običajno posvetijo oljčno olje v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo za krste in birmo. Nanjo so ponavadi povabljeni vsi duhovniki iz rimske škofije. Prestavljena je na kasnejši čas.

Zaradi novega koronavirusa bo papež tudi petkov križev pot na Trgu svetega Petra obhajal brez vernikov, ki jih ponavadi ta obred v rimski Kolosej privabi več tisoč.

Zadnje novice

Sorodne vsebine