-2.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Papež potuje v epicenter migrantske krize v Evropi

Piše: Jože Jan

Ta četrtek se bo Frančišek podal na petdnevno potovanje po Cipru in Grčiji. Najprej bo dva dni v Nikoziji, ki jo zid ločuje od Severnega Cipra, ki ga priznava le Turčija. V soboto bo papež odpotoval v Grčijo, kjer bo poleg Aten obiskal tudi otok Lezbos, kamor prihajajo migranti iz Sirije in Afganistana.

Papež je izjavil, da gre za obisk »izvorov človeštva«. »Obisk mi bo dal priložnost piti iz starodavnih virov Evrope: Cipra, veje Svete dežele na tej celini; in Grčije, zibeljki klasične kulture,« je pojasnil papež in sporočil, da bo velik del njegovih govorov usmerjen vsej Evropi. »Evropa ne sme prezreti Sredozemlja, saj nas mare nostrum, ki povezuje toliko dežel, vabi, da plujemo skupaj, še posebno v času pandemije in krize podnebja,« je dodal.

»To morje nas tudi opominja, da moramo biti vir sožitja. Mislim na tiste, ki v zadnjih letih in tudi danes bežijo pred vojno in revščino in ne najdejo gostoljubja na teh obalah. So naši bratje in sestre. Danes je Sredozemsko morje veliko pokopališče,« je zaključil.

Papež bo obiskal državi, ki sta tesno povezani s prvimi krščanskimi skupnostmi, v katerih sta delovala apostola Pavel in Barnaba. »Z veseljem bom hodil po stopinjah prvih velikih misijonarjev,« je dejal Frančišek. Potrdil je, da se bo srečal z glavnima pravnoslavnima voditeljema.

Papež je že pred petimi leti obiskal največje begunsko taborišče v Evropi na otoku Lezbosu. Ob vrnitivi v Rim je v letalu prepeljal tri družine migrantov iz Sirije, katerih hiše so bile bombardirane. Tudi zdaj predstavniki Vatikana ocenjujejo prošnje za azil, ki jih je vložilo 50 beguncev.

 

Vir: ABC, Španija

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine