24.2 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Papež organizacijo srečanja o spolnih zlorabah zaupal tesnim sodelavcem

Vatikan je danes razkril, kdo bo organiziral svetovno srečanje o spolnih zlorabah v katoliški cerkvi, ki bo februarja prihodnje leto. Papež Frančišek je nalogo zaupal svojim tesnim sodelavcem – malteškemu nadškofu Charlesu Scicluni, duhovniku Hansu Zollnerju, ameriškemu kardinalu Blasu Cupichu in indijskemu kardinalu Oswaldu Graciasu.

“Februarsko srečanje bo brez primere in dogodek, ki kaže, da je papež Frančišek zaščito mladoletnikov uvrstil med prednostne naloge Cerkve,” je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Greg Burke.

“Gre za to, da zaščitimo otroke pred zlorabami po vsem svetu. Papež Frančišek želi, da cerkveni voditelji popolno razumejo uničujoče posledice, ki jih imajo spolne zlorabe klerikov na žrtve,” je dodal tiskovni predstavnik.

Kot je še povedal, bosta pri organizaciji srečanja, ki bo potekalo med 21. in 24. februarjem v Rimu, sodelovali tudi dve ženski na visokih položajih v Vatikanu, vlogo pa bodo dobile tudi žrtve zlorab.

Na konferenci pričakujejo 180 udeležencev, med katerimi bodo predsedniki 113 škofovskih konferenc z vsega sveta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Katoliško cerkev pretresa vrsta pedofilskih škandalov, v katere so vpleteni duhovniki z vsega sveta – od Avstralije preko Evrope do Severne in Južne Amerike.

Svetovno javnost je avgusta pretreslo poročilo, da je samo v ameriški zvezni državi Pensilvanija več kot 300 pedofilskih duhovnikov spolno zlorabilo prek 1000 mladoletnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine