-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Papež na Slovaškem: To potovanje me napolnjuje z energijo

Piše: C. R.

Papež Frančišek je na svoj prvi obisk na Slovaško prispel 12. septembra popoldne, potem ko je pol dneva preživel v Budimpešti Papeža so na letališču v Bratislavi pričakali s tradicionalno pokušino kruha in soli, prejel pa je tudi šopek cvetja, značilnega za Slovaško.

Na letališču v Bratislavi ga je pozdravilo več sto ljudi. Med najvišjimi ustavnimi predstavniki je bila tudi predsednica Zuzana Čaputová, ki je papeža povabila na Slovaško decembra 2020.

“Na vprašanje, kako se počuti, je odgovoril, da se počuti, kot da bi se ponovno pomladil, saj ga to potovanje napolnjuje z energijo,” je zapisala predsednica Čaputova.

Pozno popoldne je na apostolski nunciaturi v Bratislavi potekalo ekumensko srečanje. Papež Frančišek se je v govoru, ki je potekal med srečanjem, zahvalil predstavnikom Cerkve, da so prišli na srečanje z njim. Samega sebe je označil za “romarja na Slovaškem”.

Te besede je ponovil tudi v ponedeljek, ko je prišel v predsedniško palačo, kjer se je ponovno srečal s predsednico Zuzano Čaputovo. V govoru pred množico 500 osebnosti političnega, verskega in družbenega življenja, zbranih na vrtu predsedniške palače, je papež poudaril, da je zgodovina sodobne Slovaške sporočilo miru v središču Evrope.

“Potrebujemo bratstvo, da bi lahko podprli povezovanje.” Papež Frančišek je omenil solidarnost, potrebo po povezovanju in miru.

Papež in predsednica sta si izmenjala darila. Čaputova je papežu izročila več daril, med drugim simbolični hlebec kruha, knjigo, med s predsedniškega vrta, polnilne postaje za električne avtomobile ter medicinsko opremo za Vatikanski sklad, ki pomaga v boju proti pandemiji v najrevnejših delih sveta. Papež Frančišek je predsednici Čaputovi podaril medaljo, ki se nanaša na njegov trenutni obisk na Slovaškem.

Kasneje se je v katedrali svetega Martina v Bratislavi srečal s škofi, duhovniki, redovniki, posvečenimi osebami, semeniščniki in katehisti. Duhovnike je pozval, naj v pogovoru s pripadniki ne uporabljajo besed, ki se ljudi ne dotaknejo.

V govoru na srečanju s škofi, duhovniki in posvečenimi osebami v stolnici svetega Martina v Bratislavi je papež spomnil na slovaški pregovor, ko je dejal, da “moramo prekiniti verigo maščevanja”.

V ponedeljek popoldne je papež Frančišek obiskal Betlehemski center v Petržalki v Bratislavi. Sprejel ga je vodja centra iz Kongregacije Matere Terezije. Misijonarke ljubezni se ukvarjajo z dobrodelnimi dejavnostmi, zlasti s poudarkom na pomoči brezdomcem. V stavbi nekdanjega vrtca nudijo tudi zatočišče bolnim.

Papež se je sestram zahvalil za njihovo služenje. “Tudi ko trpimo v preizkušnjah, je Gospod vedno med nami, nikoli nas ne bo zapustil. Nikoli tega ne pozabite, tudi v težkih časih,” je spodbudil navzoče.

Kasneje popoldne se je papež srečal s predstavniki judovske skupnosti. Zvečer sta na nunciaturi predvideni kratki zasebni avdienci s predsednikom vlade Eduardom Hegerjem in predsednikom parlamenta Borisom Kollárom.

V torek bo papež odpotoval na vzhod Slovaške, kjer bo obiskal Prešov in Košice, med drugim se bo ustavil v največji segregirani romski soseski na Slovaškem, Luník IX.

Prijave na dogodke s papežem so bile od nedelje zvečer zaprte. Prijavilo se je več kot 100.000 ljudi, velika večina je bila prijavljena kot cepljena. Dogodki so bili sprva na voljo le za cepljene, kar se je spremenilo teden dni pred obiskom.

Vir: SME.sk

Zadnje novice

Sorodne vsebine