1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Papež in mavrična zastava: tudi zato je umetna inteligenca lahko nevarna

Piše: Blagovest.si

Zadnja leta je razprava o etičnih vidikih umetne inteligence vedno bolj aktualna. In očitno ne brez razloga, saj gre za področje, kjer lahko pride do hudih zlorab. To je na svoji koži dobro okusil tudi papež Frančišek.

Kot je znano, je papež nedavno imel operacijo zaradi ukleščene kile. Njegovo začasno odsotnost so izkoristili tudi nekateri, ki ga sicer slabo prenašajo. In na družbenih omrežjih objavili fotografije, na katerih se papež Frančišek ves vesel ovija v mavrično zastavo, ki je že dolgo časa zaščitni znak gibanj LGBT. Glede na siceršnja dokaj liberalna stališča papeža bi marsikdo pomislil, da so fotografije še kako resnične.

Pa niso. Gre za podobno prevaro kot pred meseci, ko se je pojavila fotografija papeža v (precej dragi) beli puhovki. Fotografija je nastala s pomočjo programa, ki se opira na umetno inteligenco, zadostuje le vpis ključnih besed in program lahko izdela poljubno fotomontažo. Kar vzbuja skrb, saj je mogoče na tej podlagi izdelati t. i. “deep fake” posnetke, ki delujejo, kot bi bili resnični. S takšno tehnologijo denimo lahko nekoga diskreditirate kot pedofila, čeprav ta oseba nima ničesar s tem početjem.

Očitno pa gre tudi za časovno sovpadanje z organiziranjem t. i. parad ponosa (med drugim bo to jutri tudi v Ljubljani). Nekomu je v interesu prikazati navidezno resničnost, da papež takšne dogodke podpira. A ne gre samo za to. Objava takšnih fotografij največkrat sproža efekt razdora znotraj Cerkve, saj običajni uporabniki navadno ne preverjajo, ali je fotografija resnična ali ne. Ker se zdi resnična, je zanje enostavno resnična. In seveda izzove negativne čustvene reakcija.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine