31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Papež Frančišek vodil obrede velikega petka

Papež Frančišek je danes v baziliki sv. Petra vodil obrede velikega petka, s katerimi se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. Zvečer pa bo v rimskem Koloseju vodil še križev pot, na katerem pričakujejo več deset tisoč ljudi.

“Poglejte križanega Kristusa. V njem se rojeva naše upanje za večno življenje,” je danes na Twitterju zapisal papež.

Papež se je ob začetku obredja velikega petka ulegel na tla in molil. Slovesnosti so se po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA udeležili številni kardinali, škofi ter pri svetem sedežu akreditirani diplomati.

Zvečer bo Frančišek z verniki z vsega sveta v rimskem Koloseju tradicionalno molil križev pot. Pričakujejo, da se bo te slovesnosti udeležilo več deset tisoč vernikov. Križ bo nosila sirska družina.

Besedila, ki jih bodo prebrali ob 14 postajah križevega pota, so letos napisali mladi, stari med 16 in 27 let. Papež želi namreč letošnje leto posvetiti mladim, ki jim bo namenjena tudi oktobrska sinoda, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Križev pot bo potekal ob najstrožjih varnostnih ukrepih, saj ga bodo spremljale tudi protiteroristične enote in specialne policijske enote. Za varnost v Rimu sicer v času velikonočnih praznikov skrbi 10.000 pripadnikov varnostnih sil.

Na veliki petek se kristjani spominjajo dneva, ko je Jezus po svetopisemskih zapisih trpel in umrl na križu, hkrati pa je to edini dan v letu, ko v katoliški cerkvi nimajo maše oziroma imajo le bogoslužje. V Cerkvi na ta dan velja strogi post.

Križev pot je najdaljša velikonočna liturgija in traja skorajda tri ure. Velja za najbolj čustveno liturgijo velikega tedna. Papež bo na veliko soboto v baziliki sv. Petra daroval še velikonočno vigilijo. V nedeljo pa bo na Trgu sv. Petra vodil velikonočno mašo, nato pa bo podelil še velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine