3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Papež Frančišek ni spremenil nauka glede splava – pojasnil tudi stališče glede obhajila za katoličane, ki podpirajo splav

Piše: blagovest.si

Papež je med povratnim letom s Slovaške novinarjem spregovoril o pogovoru z madžarskimi oblastmi, vprašanju splava in pristopanju k obhajilu ter istospolnih zakonskih zvezah, poroča slovenska redakcija Radia Vatikan. 

»Splav je umor« in Cerkev ne spreminja svojega stališča, toda »vsakič, ko se škofje s problemom niso ukvarjali kot pastirji, so se postavili na politično stran«, je dejal papež Frančišek v pogovoru z novinarji med današnjim povratnim letom iz Bratislave v Rim. Letalo je na rimskem letališču Ciampino pristalo ob 15.21, s čimer se je sklenilo 34. apostolsko potovanje v Budimpešto in na  Slovaško.

Evropska unija mora poiskati svoje korenine

Papež je dejal, da imajo Madžari mnogo vrednot, posebej pa se ga je dotaknil ekumenizem. Dodal je, da mora Evropa ponovno poseči po »sanjah svojih ustanoviteljev«: »Evropska unija ni neko združenje za opravljanje stvari; v temelju EU je duh, o katerem so sanjali Schumann, Adenauer, De Gasperi.« Obstaja nevarnost, da bi postala »zgolj urad za upravljanje«, a morala bi iti vse do »mistike« in poiskati »korenine Evrope«.

Z Orbanom o ekologiji in demografski zimi

Na vprašanje o srečanju z madžarskim predsednikom Orbanom, ki je potekalo v nedeljo dopoldne, je papež odgovoril, da sta govorila o ekologiji in »ekološki zavesti« ter o »demografski zimi«. »Predsednik mi je razložil zakon, s katerim pomagajo mladim parom, da se poročijo in imajo otroke,« je zatrdil Frančišek in dodal, da je veliko mladih ljudi in otrok, kakor tudi na Slovaškem. Papež je še povedal, da se o imigraciji ni govorilo in da je večino časa govoril Orban.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine