31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Papež Frančišek: “Naša vera je rojena na velikonočno jutro: Jezus živi!”

Papež Frančišek veliko noč praznuje z velikonočno mašo na Trgu sv. Petra, ki je se začela ob 10. uri, opoldne pa bo podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu).

“Naša vera je rojena na velikonočno jutro: Jezus živi! Ta izkušnja je v samem srcu krščanskega sporočila,” je že zjutraj na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal voditelj 1,3 milijarde rimskokatoliških vernikov.

Ob 10. uri je se na Trgu sv. Petra začela slovesna velikonočna maša. Trg je sicer okrašen s 50.000 nizozemskimi cvetovi in rastlinami. Med njimi je 13.500 narcis, 20.000 tulipanov in 3500 vrtnic, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Desettisočglavi množici, ki na trgu pod strogimi varnostnimi pogoji spremlja mašo, so se pridružili številni kardinali in duhovniki. Opoldne bo Frančišek podelil tudi blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu). Tradicionalno ta blagoslov podeli v številnih jezikih, tudi v slovenščini.

V Rimu je sicer v času velikonočnih praznikov na ulicah okoli 10.000 policistov, v italijanski prestolnici vlada precejšnja napetost. Ta teden so v Italiji opravili štiri hišne preiskave in aretirali sedem ljudi, ki naj bi bili povezani s tunizijskim državljanom, odgovornim za napad s tovornjakom v Berlinu.

Tako so verniki in turisti, ki so se danes želeli udeležiti maše, med drugim morali skozi detektorje kovin, pregledali so jim tudi prtljago. Širše območje okoli Vatikana je ob tem zaprto za promet.

Papež je vodil maše in slovesnosti že v obredih v dneh pred veliko nočjo. V soboto je ob velikonočni vigiliji krstil osem odraslih posameznikov, vključno z migrantom iz Nigerije, ki je v Italiji postal junak, potem ko je lani v državi preprečil rop. V pridigi je papež opozoril, da se kristjani ne smejo vdati prepričanju, da sami ne morejo storiti nič za odpravo številnih krivic v svetu.

Na veliki petek je papež v rimskem Koloseju vodil molitev križevega pota in Jezusa prosil, naj vernikom podeli milost svetega sramu, skesanosti in upanja. Na veliki četrtek pa je v rimskem zaporu Regina Coeli umil noge 12 zapornikom, med katerimi so bili poleg osmih katoličanov tudi dva muslimana ter po en pravoslavni vernik in budist.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine