3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Papež Frančišek izrazil veliko bolečino zaradi dogajanja v Ukrajini

Piše: Blagovest.si

Iz ukrajinske prestolnice Kijev, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in frontne linije na vzhodu države poročajo o močnih eksplozijah, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Eksplozije so odjeknile, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vojaško operacijo v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razglasil vojno stanje za vso državo. Putinovo prelivanje krvi so obsodili številni voditelji, poroča spletna Demokracija.

Dogajanje v Ukrajini lahko spremljate TUKAJ.

Papež Frančišek je z »veliko bolečino« opozoril na poslabšanje razmer v Ukrajini ter povabil, naj pepelnično sredo namenimo molitvi in postu za mir. Odgovorne politike je pozval, naj si pred Bogom izprašajo vest. Ob koncu splošne avdience v sredo, 23. februarja 2022, je sveti oče izrazil svojo »veliko bolečino v srcu« zaradi poslabšanja razmer v Ukrajini. Odgovorne je pozval, naj si izprašajo vest ter se vzdržijo vseh dejanj, ki povzročajo trpljenje prebivalcev.

»Kljub diplomatskemu prizadevanju v zadnjih tednih, se vedno bolj odpirajo alarmantni scenariji. Tako kot jaz tudi mnogi ljudje po vsem svetu doživljajo tesnobo in zaskrbljenost. Še enkrat je mir vseh ogrožen z delnimi interesi. Rad bi pozval tiste, ki imajo politične odgovornosti, naj si resno izprašajo vest pred Bogom, ki je Bog miru in ne vojne, ki je Oče vseh in ne samo nekaterih, ki nas želi kot brate in ne sovražnike. Prosim vse vpletene strani, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki bi prebivalstvu povzročila še več trpljenja, destabilizirala sobivanje med narodi in diskreditirala mednarodno pravo.«

Sveti oče je vse, tako vernike kot neverne ljudi, pozval k molitvi in postu za mir: »Jezus naj je učil, da se na hudičevo nesmiselnost nasilja odgovori z Božjim orožjem, z molitvijo in postom. Vse vabim, naj pepelnično sredo, 2. marca, namenijo dnevu posta za mir. Vernike na poseben način spodbujam, naj se na ta dan intenzivno posvetijo molitvi in postu. Kraljica miru naj obvaruje svet pred norostjo vojne.«

Že včeraj smo za izjavo o dogajanju prosili upokojenega stiškega opata patra dr. Antona Nadraha, avtorja številnih knjig o Fatimi. Kot je znano, je bilo Marijino prikazovanje v Fatimi leta 1917 še posebej povezano z Rusijo, saj je prosila za njeno posvetitev njenemu brezmadežnemu Srcu. Vendar se je to uresničilo šele leta 1984.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine