3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Papež bo ob božiču blagoslovil mesto in svet

Papež Frančišek bo danes opoldne ob tradicionalnem božičnem blagoslovu mestu in svetu, urbi et orbi, nagovoril množico vernikov na Trgu svetega Petra. Z balkona papeške palače v Vatikanu bo verjetno tako kot običajno pozval k miru na svetu.

 

V lanskem nagovoru, ki mu je na Trgu svetega Petra prisluhnilo okoli 50.000 vernikov, je Frančišek med drugim pozval k miru med Izraelci in Palestinci, končanju vojne v Siriji ter Jemnu, spomnil pa je tudi na tisoče razseljenih in beguncev v Afriki. Pozval je tudi k bratstvu med ljudmi in preseganju razlik.

V Vatikanu in drugod so kristjani v božični dan vstopili s polnočnicami, čez dan bodo povsod potekale praznične božične maše.

Božič je za veliko nočjo drugi največji krščanski praznik. Kristjani verjamejo, da je bil Jezus hkrati bog in človek. Z njegovim rojstvom naj bi se Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka ter mu pomagal, da se odreši.

Papež tradicionalno blagoslovi mesto Rim in svet dvakrat letno, in sicer za veliko noč in božič, ter ob svojem prvem javnem nastopu. Ritual papeškega blagoslova se je razvil v 13. stoletju in sodi med apostolske blagoslove.

Frančišek se za razliko od dolgoletnega papeža Janeza Pavla II., ki je blagoslov mestu in svetu podelili v različnih jezikih, običajno drži italijanščine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine