8.4 C
Ljubljana
četrtek, 6 oktobra, 2022

Panika v Španiji: Miti in resnice o električnem mrku

Piše: Jože Jan

»Vprašanje ni, ali bo prišlo do večjega izpada električne energije, ampak kdaj,« je izjavila avstrijska obrambna ministrica Klavdia Tanner in povzočila paniko v nekterih državah, med drugimi v Španiji. Je možen električni blackout? Španski portal Business Insider je objavil mnenja strokonjakov:

Najprej je treba vsak primer razlikovati: Avstrija (ali druge države, kot je Nemčija) ni enaka kot Španija. Avstrija je v sedišču Evrope, brez izhoda na morje in zelo odvisna od plina, ki ga pošilja Rusija. Španijo strokovnjaki opisujejo kot nekakšen »energetski otok«, ki ni zelo odvisen od preostale Evrope, kar bi ji koristilo v primeru večjega izpada električne energije, saj špansko električno omrežje deluje avtonomno od evropskega.

Španski energetski sistem »je skoraj otok: nevarnost neke vrste izpada električne energije zaradi padca sistema v tretjih državah je zelo majhna,« je pojasnila ministrica za ekologijo Teresa Ribera. »Izpad električne energije v Španiji je vprašanje, ki ga lahko popolnoma izločimo iz našega obzorja skrbi,« je pripomnila. Španija ima zmogljivost za proizvodnjo energije z uporabo obnovljivih in fosilnih virov, ki bi lahko krili povpraševanje elektrike na polotoku.

Španska vlada je sporočila, da zaloge plina zadostujejo za vzdrževanje porabe 40 do 43 dni. »Nič ni 100-odstotno izključeno, a možnosti električnega mrka v Španiji trenutno niso večje kot prej,« je po televiziji izjavil Pedro Fresco, generalni direktor za energetiko Valencije. »Sončna nevihta? Vedno se o tem govori, ni nekaj novega, vendar kolikokrat se de to zgodilo? Računalniški napad? Potencialno se lahko zgodi, vendar ni realistična nevarnost. Brez panike!« je zavrnil govorice.

»Nimamo nobenih objektivnih znakov, ki bi nas opozarjali na resne težave z dobavo,« se strinja Beatriz Corredor, predsednica španskega električnega omrežja. »Imamo enega najvarnejših in najbolj razvitih električnih sistemov na svetu,« je pojasnila v izjavah za dnevnik El Diario.

Drugi strokovnjaki, s katerimii so se mediji posvetovali, so izjavili, da je električno omrežje dobro pripravljeno in da je energije na pretek. Pozivajo k miru in potrjujejo, da govorice o električnem mrku v Španiji nimajo nobene realne podlage niti smisla.

Višje možnosti za izpad električne energije bi imele države, kot je Avstrija. In če bi se to zgodilo, bi bila za Španijo edina posledica povišanje cen energetikov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine