13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Pandemija koronavirusa že prizadela nemška podjetja po svetu

Pandemija koronavirusa je že prizadela nemška podjetja po vsem svetu. O tem priča nova raziskava Združenja nemških gospodarskih zbornic (DIHK) »AHK World Business Outlook«, v kateri je sodelovalo več kot 4000 nemških podjetij po vsem svetu.

Raziskava, ki jo DIHK dvakrat letno izvaja v sodelovanju z mrežo nemških gospodarskih zbornic v tujini (AHK), je pokazala, da 80 odstotkov podjetij zaradi posledic koronavirusa že pričakuje velike izgube pri prodaji. 15 odstotkov podjetij ocenjuje, da bo njihova prodaja upadla za več kot 50 odstotkov. »Številke so zastrašujoče, saj prikazujejo, kako močno pandemija vpliva na nemška podjetja po vsem svetu,« je o rezultatih raziskave dejal dr. Volker Treier, nemški ekonomist in izvršni direktor za zunanjo trgovino v DIHK.

Napovedi DIHK glede gospodarskega razvoja in poslovnih pričakovanj nemških podjetij po svetu so vse bolj črnoglede. Te temeljijo na odgovorih vprašanih podjetij: dve tretjini namreč glede na prejšnjo raziskavo napoveduje še dodatno poslabšanje v svoji regiji, le deset odstotkov pričakuje boljši gospodarski razvoj.

»Reševanje krize, nastale zaradi koronavirusa, vpliva na gospodarsko življenje po vsem svetu,« je dejal Treier. »Ekonomske posledice te krize še niso povsem predvidljive«.

Podjetja v Združenih državah Amerike in v Evropi pričakujejo obsežne gospodarske posledice, medtem ko so na Kitajskem obeti glede poslovnih pričakovanj bolj pozitivni. »Podjetja na Kitajskem najverjetneje predvidevajo, da je vrhunec pandemije že za njimi,« dodaja Treier.

Med največje neposredne posledice, ki naj bi jih prinesla kriza koronavirusa, podjetja uvrščajo upad potniškega prometa (69 odstotkov), manjše povpraševanje po izdelkih in storitvah (58 odstotkov) ter težave v dobavnih verigah in logistiki (45 odstotkov). Skoraj polovica anketiranih podjetij,  natančneje 47 odstotkov, bo primoranih preklicati ali omejiti naložbe.

Zaradi upada prodaje se tretjina nemških podjetij v tujini že sooča s finančnimi in likvidnostnimi težavami. »Rezultati raziskave kažejo na to, da se bomo s posledicami ukvarjali veliko dlje, kot s samo pandemijo,« poudarja Treier.

Rezultate nove raziskave World Business Outlook si lahko ogledate tukaj (v angleškem jeziku).  

Vir: DIHK

Zadnje novice

Sorodne vsebine