14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Pandemija covida-19 se v več žariščih nekoliko umirja, v ZDA pričakujejo najhujše

Pandemija koronavirusne bolezni 19, ki je po svetu zahtevala že več kot 70.000 življenj, se v nekaterih najhuje prizadetih državah nekoliko umirja. Avstrija zato že razmišlja o odpravi nekaterih omejitev, na Japonskem pa jih bodo šele uvedli. V ZDA se medtem pripravljajo na najhujše, v EU pa sprejemajo ukrepe za ublažitev gospodarske krize.

 

V Evropi, v pandemiji najhuje prizadeti celini, je za koronavirusno boleznijo 19 doslej umrlo že več kot 50.000 ljudi, večina med njimi v Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji, je izračunala francoska tiskovna agencija AFP na podlagi podatkov, zbranih danes do 11.45. Po vsem svetu je od izbruha bolezni konec lanskega leta na Kitajskem umrlo 70.009 ljudi, okužbo pa so potrdili pri več kot 1,27 milijona.

V več državah, ki veljajo za žarišča novega koronavirusa, se razmere nekoliko umirjajo. Iz Španije poročajo, da je četrti dan zapored upadlo število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 637, kar je najmanj v zadnjih 13 dneh. Upočasnilo se je tudi število novih okužb z novim koronavirusom.

V Veliki Britaniji se je število smrtnih žrtev covida-19 zmanjšalo drugi dan zapored, potem ko je prejšnji teden vztrajno naraščalo. V zadnjih 24 urah je bolezni podleglo 439 ljudi, s čimer se je skupno število umrlih povzpelo na 5373. Doslej so na Otoku okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 51.608 ljudeh, med njimi je premier Boris Johnson, ki je zaradi covida-19 od nedelje zvečer v bolnišnici. Njegov tiskovni predstavnik je danes sporočil, da 55-letni premier ostaja v bolnišnici na opazovanju in da je dobre volje.

Tudi iz Irana, žarišča bolezni na Bližnjem vzhodu, poročajo o počasnem in postopnem upadanju števila novih okužb na dan. V Južni Koreji pa so zabeležili najmanj novih okužb s koronavirusom v enem dnevu od konca februarja.

V Italiji, ki jo je pandemija najhuje prizadela, pa so v zadnjem dnevu zabeležili več smrtnih žrtev covida-19 kot dan prej. V zadnjih 24 urah je tako umrlo 636 ljudi, v nedeljo pa 525, kar je najmanj po 19. marcu. Doslej je v Italiji skupaj umrlo že 16.523 obolelih s covidom-19. Je pa znova padlo število na novo okuženih.

V Franciji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 833 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije v državi. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 8911. Kot je ob tem sporočil zdravstveni minister Olivier Veran, še niso dosegli konca vzpona te epidemije.

Medtem v ZDA število žrtev strmo narašča – skupno so doslej zabeležili skoraj 350.000 okužb s koronavirusom, umrlo je več kot 10.000 ljudi. Število mrtvih v najhuje prizadeti zveni državi New York sicer že dva dni zapored narašča počasneje, guverner države Andrew Cuomo pa je omejitve gibanja formalno podaljšal do 29. aprila. Vodja ameriške službe za javno zdravje Jerome Adams je opozoril, da se za večino Američanov začenja najtežji in najbolj žalosten teden. To bo naš Pearl Harbor, naš 11. september, je dejal.

Tudi v Rusiji je število okužb skokovito naraslo. V zadnjih 24 urah so potrdili skoraj 1000 novih primerov okužb s koronavirusom, skupno doslej 6343. V državi je v povezavi s covidom-19 umrlo 47 ljudi.

Po drugi strani norveška vlada ocenjuje, da imajo v tej državi, kjer v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa niso uvedli popolne omejitve gibanja, epidemijo covida-19 pod nadzorom. Število oseb, ki jih okuži okužena oseba, je padlo na 0,7 osebe. Sredi marca, ko so uvedli ukrepe, je ena okužena oseba okužila 2,5 osebe. Kljub izboljšanju razmer pa ukrepov še ne bodo odpravili.

V nekaterih državah pa že razmišljajo o odpravi strogih omejitev. Avstrija je tako kot ena prvih evropskih držav sporočila, da se namerava po veliki noči postopoma vrniti v normalno življenje. Kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bodo s 14. aprilom odpravili nekatere omejitve.

Vatikan pa je varnostne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa podaljšal do najmanj velike noči.

Na Japonskem, eni od prvih držav, kamor se je novi koronavirus razširil iz Kitajske, je oblastem dolgo uspelo omejevati širjenje okužb. A zdaj je premier Shinzo Abe sporočil, da bodo za sedem regij, tudi Tokio in Osako, predvidoma v torek za mesec dni razglasili izredne razmere zaradi koronavirusa, s tem pa omogočil oblastem, da ljudem prepovejo zapuščanje svojih domov. Abe je tudi napovedal paket pomoči za gospodarstvo v vrednosti okoli 915 milijard evrov.

Nemčija bo v okviru ukrepov za pomoč gospodarstvu med drugim prevzela celotno poroštvo za bančna posojila malim in srednje velikim podjetjem. Najvišja dovoljena vrednost posojil z državnim poroštvom bo 500.000 evrov za podjetja z do vključno 49 zaposlenimi in 800.000 evrov za tista s 50 ali več zaposlenimi.

Evropska komisija pa bo prek Evropskega investicijskega sklada (EIF) malim in srednjim podjetjem v prihodnjih mesecih zagotovila osem milijard evrov dodatne likvidnosti, ki jim bo pomagala prebroditi krizo zaradi izbruha novega koronavirusa. S posebnimi garancijami naj bi banke in drugi posojilodajalci zagotovili likvidnost najmanj 100.000 podjetjem.

EU je tudi prižgala zeleno luč za britansko shemo pomoči zasebnim podjetjem v času epidemije novega koronavirusa. Shema je vredna 50 milijard funtov oz. 57 milijard evrov. Velika Britanija je konec januarja zapustila EU, a jo v prehodnem obdobju še naprej zavezuje evropsko pravo.

Evropska komisarja za notranji trg in gospodarstvo, Thierry Breton in Paolo Gentiloni, pa sta v mnenjskem članku z naslovom Evropski sklad za okrevanje je nujen izpostavila, da je za ponoven zagon gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa treba vzpostaviti evropski sklad za okrevanje, ki bi lahko izdajal dolgoročne obveznice.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je pozvala k odločni obrambi Evropske unije v pandemiji koronavirusne bolezni 19. Kot je poudarila, je unija pred najtežjim preizkusom od svoje ustanovitve. V interesu vseh držav, tudi Nemčije, je zato po njenih besedah, da Evropa po tem preizkusu postane močnejša.

V živalskem vrtu v Bronxu se je medtem z novim koronavirusom okužil tiger. Tigrica Nadia je kazala simptome bolezni, zato so jo preventivno testirali in v nedeljo potrdili okužbo. Simptome okužbe so odkrili še pri drugih tigrih in levih, a jih niso testirali. To je prvič, da se je divja žival s covidom-19 okužila od človeka, je dejal vodilni veterinar v živalskem vrtu Paul Calle za revijo National Geographic.

Vrsti prireditev, ki so jih odpovedali zaradi pandemije koronavirusa, se je pridružil še letošnji jazzovski festival v Montrealu, največji na svetu. Začeti bi se moral 25. junija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine