4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Pandemija covida-19 po svetu ne pojenja, Evropska komisija je v Bruslju predstavila strategijo za cepivo

Pandemija novega koronavirusa je dobila nov zagon v kitajski prestolnici, s povečanim številom okužb se soočajo v Braziliji in Indiji, pa tudi v Sloveniji bližji Severni Makedoniji in na Kosovu. Evropska komisija je medtem razgrnila strategijo za cepivo proti novemu koronavirusu.

V Severni Makedoniji, kjer bodo 15. julija volitve, so danes poročali o rekordnem dnevnem številu smrtnih žrtev covida-19 od izbruha epidemije. Umrlo je devet bolnikov, skupaj 210.

V zadnjih 24 urah so potrdili 193 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo največje število doslej. Največ novih okužb, 140, so zabeležili v prestolnici Skopje. V državi, ki jo je od začetka meseca zajel drugi val epidemije, so doslej potrdili 4482 primerov okužbe.

S Kosova so v torek poročali o rekordnem številu okužb od izbruha epidemije, saj so v enem dnevu potrdili 141 novih primerov. Skupno so potrdili 1756 okužb. V torek so poročali tudi o eni smrtni žrtvi covida-19, skupno 34. V delu države naj bi sicer v nedeljo na 90 voliščih lahko volili na srbskih parlamentarnih volitvah.

Iz Srbije, kjer bodo v nedeljo potekale parlamentarne volitve, poročajo o 96 novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah, skupno 12.522. Zaradi covida-19 je umrla še ena oseba, skupno 257. Oblasti vztrajajo, da so razmere pod nadzorom.

V Bosni in Hercegovini so potrdili 56 novih primerov okužbe. Število okužb pomeni nadaljevanje skoraj tritedenskega trenda, ko vsakodnevno beležijo več deset okužb. Skupno so jih doslej potrdili več kot 3100, zaradi covida-19 je umrlo 168 ljudi.

Medtem v kitajski prestolnici Peking nadaljujejo prizadevanja za zajezitev novega vala okužb. Danes so potrdili 31 novih okužb, odpovedali pa so več kot 1200 letov ali kar 70 odstotkov vseh letov s tamkajšnjih letališč in zaprli šole. Mestne oblasti so prebivalce pozvale, naj ne zapuščajo prestolnice. Več kitajskih provinc je za tiste, ki pridejo iz Pekinga, uvedlo karanteno.

Zaradi ponovnega izbruha okužb, povezanega s tržnico mesa, zelenjave in sadja Xinfadi v Pekingu, so v 29 tamkajšnjih soseskah znova uvedli karanteno. Začeli so tudi testiranje več deset tisoč ljudi, ki bi lahko bili povezani z novim žariščem okužbe.

Virus so sicer zasledili na deskah za rezanje uvoženega lososa. Kitajska je zato ustavila uvoz tega mesa iz Evrope, pekinške trgovine in restavracije pa so lososa umaknile iz ponudbe. Norveške oblasti so danes sporočile, da so s kitajskimi predstavniki ugotovili, da norveški losos ni bil vir okužbe. Lani je Kitajska uvozila 23.500 ton lososovega mesa iz Norveške.

O novih rekordnih poročajo iz Brazilije in Indije. V Braziliji so v torek zabeležili rekordno število novih okužb v enem dnevu, skoraj 35.000. Skupaj so jih potrdili več kot 923.000. Potrdili so tudi 1282 novih smrtnih žrtev covida-19, skupno je umrlo več kot 45.000 ljudi. Strokovnjaki medtem opozarjajo, da je dejansko število okuženih v državi z 212 milijoni prebivalcev verjetno nekajkrat višje, saj za koronavirus testirajo le malo ljudi.

Indija pa je zabeležila rekorden porast števila smrti zaradi covida-19, saj so zabeležili več kot 2000 novih smrtnih žrtev. Ni sicer znano, ali so se zgodile v zadnjih 24 urah oziroma v kolikšni meri gre za spremembe števila na daljši rok. Skupno je v Indiji zaradi covida-19 doslej umrlo 11.903 bolnikov, potrdili o skupno 354.065 okužb. Številne tamkajšnje bolnišnice so že preobremenjene zaradi bolnikov s covidom-19. Nemčija je kot prva država že posvarila svoje državljane pred bivanjem v Indiji in jim svetovala, naj razmislijo o vrnitvi.

O več kot sto smrtnih žrtvah covida-19 četrti dan zapored poročajo iz Irana. V zadnjih 24 urah je umrlo 120 bolnikov, kar je največ v enem dnevu od 11. aprila. Skupno je covid-19 zahteval 9158 življenj. Novih okužb v zadnjem dnevu potrdili 2612, skupno 195.051. Namestnik ministra za zdravje Iradž Harirči je za porast okužb obtožil množične dogodke, kot so poroke in pogrebi, v provincah, kjer je tveganje okužb največje.

Na Švedskem, ki je zaradi manj strogega pristopa v boju proti novemu koronavirusu deležna precejšnje mednarodne pozornosti, je danes število umrlih za covidom-19 preseglo 5000. Potrdili so 5041 smrti zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo skupno 54.562 ljudi. Švedski parlament je žrtve covida-19 danes počastil z minuto molka.

Evropska komisija je medtem razgrnila strategijo za cepivo proti novemu koronavirusu. Bistvo je predlog sporazumov s farmacevtskimi podjetji, v skladu s katerimi bi unija proizvajalcem financirala del stroškov v zameno za zavezo, da bo dobila njihovo cepivo, ko bo na voljo. V Bruslju ob tem pozivajo bogate države k delitvi cepiva z revnimi.

Komisija predlaga skupen pristop EU, ki temelji na pooblastilu, ki so ji ga konec minulega tedna podelili ministri EU za zdravje.

Razvoj cepiv je zapleten in dolgotrajen proces, ki traja običajno okoli deset let. Komisija želi s strategijo podpreti prizadevanja za skrajšanje tega časa na 12 do 18 mesecev. To terja naložbe v proizvodne zmogljivostmi že med samimi kliničnimi preizkusi, saj bo le tako mogoče proizvesti dovolj odmerkov uspešnega cepiva, kar pa je za podjetja zelo tvegano.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine