5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Pakistan izganja mednarodne človekoljubne organizacije, tudi Sorosovo Open Society Foundation

Pakistanska vlada je danes odredila najmanj 18 mednarodnim nevladnim organizacijam, naj prenehajo delovati in naj v dveh mesecih zapustijo državo. Ukrep je med drugim doletel ActionAid, Open Society Foundation, Save the Children in Plan International, so sporočili neimenovani viri na pakistanskem notranjem ministrstvu.

Kaj je razlog za to odločitev, ni znano, so pa omenjeni viri povedali, da pakistanske obveščevalne službe sumijo, da zahodne države, zlasti ZDA, te organizacije izkoriščajo za vohunjenje.

Kot so dodali viri, bodo organizacije lahko znova začele delovati, ko se bodo ponovno registrirale v skladu z novimi strožjimi pravili. Podoben ukrep je decembra lani sprejela tudi prejšnja vlada, vendar nikoli ni bil uresničen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev je bila sprejeta po objavi poročila, v katerem so obveščevalne službe trdile, da je organizacija Save the Children izvajala lažno kampanjo cepljenja, s katero je ameriškim obveščevalcem pomagala najti vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna. Ameriški specialci so bin Ladna ubili leta 2011 v ograjenem poslopju v mestu Abotabad na severu Pakistana, kjer se je skrival vrsto let.

Organizacija Save the Children je zanikala obtožbe, zdravnik, ki naj bi vodil kampanjo cepljenja, pa je še vedno zaprt, še poroča dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine