17.9 C
Ljubljana
torek, 24 maja, 2022

Osem milijonov okužb v enem tednu

Piše: Damian Ahlin

Novi primeri COVID-19 v Ameriki so dosegli najvišjo tedensko raven od začetka pandemije leta 2020 -8 milijonov okužb- in različica omikron je postala prevladujoča mutacija, je v sredo sporočila Panameriška zdravstvena organizacija -PAHO-.

V Združenih državah Amerike je še vedno največ novih okužb, čeprav se je število primerov v zadnjem tednu zmanjšalo za skoraj milijon, je sporočila agencija za zdravje.

V obeh Amerikah, regiji z največjim številom smrtnih primerov zaradi covida-19 na svetu -skoraj 2,5 milijona-, je prav tako umrlo 18.000 ljudi, kar je 37% povečanje v istem obdobju.

V Latinski Ameriki je slika okužb mešane narave, saj se v Srednji in Južni Ameriki ter na Karibih pojavljajo trendi naraščanja. Po podatkih PAHO se število okužb v Paragvaju podvoji vsake dva dni, v Boliviji, Peruju in Ekvadorju pa je še več.

Glede novega podtipa različice omicron (BA.2), ki je že prisoten v več kot 40 državah, trenutno ni razloga za dodatno zaskrbljenost. Ukrepi za boj proti pandemiji pa ostajajo nespremenjeni: cepiva, maske in razdalja.

Namestnik direktorja PAHO Jarbas Barbosa je na isti tiskovni konferenci omenil tudi najnovejše poročilo ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), ki navaja, da je tveganje smrti med necepljenimi ljudmi 68 krat večje kot med cepljenimi.

Ciro Ugarte, direktor za izredne zdravstvene razmere pri PAHO, pa je opozoril na vrnitev otrok v šolo zaradi ponovnega začetka šolskega leta v državah na južni polobli in poudaril, da je treba vzpostaviti najvarnejše pogoje za ponovno odprtje izobraževalnih središč.

Dodal je, da je treba upoštevati ne le razmere v šolah, ampak tudi gibanje od doma do šole in od šole do doma.

Poudaril je tudi potrebo po cepljenju med učitelji in drugimi šolskimi delavci, da bi ustvarili varnejše okolje za učence.

Precepljenost je tako nizka, da države tvegajo, da bodo izgubile dve desetletji napredka.

Vir: La OPS reportó 8 millones de contagios en una semana, el mayor número en América desde el inicio de la pandemia – Infobae

Sorodne vsebine