13 C
Ljubljana
nedelja, 24 oktobra, 2021

Orbán za Fox News: Priseljevanje na Madžarsko ni človekova pravica

Piše: C.R.

“Priseljevanje na Madžarsko ni človekova pravica. Nikoli. To je naša država. Je narod, skupnost, družina z lastno zgodovino, jezikom in tradicijo,” je v ekskluzivnem intervjuju novinarju Fox News Tuckerju Carlsonu povedal predsednik vlade Viktor Orbán.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán, eden najvidnejših evropskih desničarskih politikov, je nedavno ponovil pripombe predsednika ZDA Joeja Bidena, ki jih je izrekel med svojo kampanjo za leto 2020, ko ga je Biden postavil v isti koš z avtokratskimi voditelji, kot sta beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in severnokorejski predsednik Kim Jong-un.

Biden je leta 2020 nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa obtožil, da prijateljuje z “vsemi gangsterji na svetu”.

“Vidite, kaj se dogaja v Belorusiji, na Poljskem in Madžarskem. Totalitarni režimi so v svetu v porastu. Naš sedanji predsednik podpira gangsterje po vsem svetu,” je Biden dejal dobesedno.

Viktor Orban je bil prvi evropski voditelj, ki je podprl ponovno izvolitev Trumpa. Trump je pohvalil politiko madžarskega predsednika vlade na področju varnosti na mejah in boja proti terorizmu ter njegova prizadevanja za zaščito in podporo krščanskih skupnosti po svetu.

Orbán je v ekskluzivnem intervjuju za Fox News dejal, da Biden ne govori madžarsko in zato ne more zares poznati Madžarske in razumeti zadevnih vprašanj, ko je izrekel pripombe, kot je ta, da na Madžarskem nastaja “totalitarni režim”.

“Nekdo, ki ne govori našega jezika in zelo slabo pozna Madžarsko, seveda ne more razumeti položaja Madžarov, a tudi v tem primeru ta sarkastična pripomba ni upravičena. Veste, ta izjava je že sama po sebi osebna žalitev vseh Madžarov,” je dejal predsednik vlade.

Dodal je, da ne želijo uničiti dvostranskih odnosov med Združenimi državami in Madžarsko, ki so “v osnovi zelo dobri”.

“Razen politike je vse v redu. Težava je v tem, da so v Washingtonu na oblasti liberalci, vendar se moramo s tem spoprijeti, saj so za nas dobri ameriško-madžarski odnosi vrednota, čeprav Američani tega danes ne vidijo več tako kot nekoč,” je dejal Orbán.

Orbán se je dotaknil tudi bolj splošnega političnega problema, da si levičarski politiki, kot je Biden, ne morejo predstavljati nacionalistične ali konservativne alternativne ideologije.

“Zahodni liberalci ne morejo sprejeti dejstva, da znotraj zahodne civilizacije obstaja konservativna nacionalna alternativa, ki je uspešnejša v vsakdanjem življenju. Zato nas kritizirajo. Borijo se zase in ne proti nam. Vendar smo zgled, da je država, ki temelji na tradicionalnih vrednotah, nacionalni identiteti in tradiciji krščanstva, lahko uspešna – včasih celo uspešnejša od levo-liberalne vlade,” je poudaril Orbán.

Orbán je nadaljeval: “Biden in Demokratska stranka nista mogla sprejeti uspeha, ki ga je Madžarska dosegla pri obrambi svojih meja s Srbijo in Hrvaško. V nasprotju s trditvami demokratov obramba domovine in varovanje meja nimata nič skupnega s sovraštvom ali ksenofobijo, je dejal.”

“Državna suverenost izhaja iz Boga in narave. Vse se začne pri nas. To je naša država. To so naši ljudje. To je naša zgodovina, naš jezik. Okrepiti moramo naše meje,” je dejal Orbán in dodal, da nihče ne more reči, da je ta država čudovita in da bi rad prišel in živel tukaj, ker je tu življenje boljše. Priseljevanje na Madžarsko ni človekova pravica. To ni človekova pravica. To je naša država. Madžarska je narod, skupnost, družina z lastno zgodovino, jezikom in tradicijo.”

“Če nekdo prestopi madžarsko mejo brez dovoljenja madžarske države, se moramo braniti in ga ustaviti. Svoje ljudi moramo zaščititi pred vsako nevarnostjo.”

“Nobena osnovna človekova pravica ne zagotavlja, da lahko vsakdo vstopi v državo.”

Orbán je dejal, da se je med migrantsko krizo več evropskih držav odločilo odpreti novo poglavje v svoji zgodovini, ki ga je poimenoval “nova družba”. Premier je dodal, da gre za postkrščansko in postnacionalno družbo, v kateri se mešajo različne skupnosti, in da ne vedo, kakšne bodo posledice.

“Menim, da je to izjemno nevarno, in vsak narod ima pravico, da to nevarnost sprejme ali zavrne. Madžari smo se odločili, da ne bomo tvegali zmede v naši družbi,” je dejal Orbán.

Predsednik vlade je dodal, da je Madžarska zaradi te odločitve tarča napadov, kar je tudi razlog za njegovo slabo osebno podobo. “V Evropski uniji me obravnavajo kot črno ovco,” je dejal.

Na vprašanje, kakšne bodo posledice sprejemanja migrantov za Nemčijo, je Viktor Orbán dejal: “Diplomacija zahteva, da ostaneš zmeren, a to je bila odločitev Nemcev. Tvegali so in dobili, kar so si zaslužili.” Poudaril pa je, da vztraja pri tem, da bi morali Madžari o vprašanju migracij odločati sami.

Orbán je še dejal, da imajo liberalci težave z uspehom srednjeevropskih držav.

“Gradimo gospodarsko, politično, kulturno in celo demografsko uspešno družbo,”

– je dejal. Dodal je, da so srednjeevropske države svoj uspeh dosegle na povsem drugačen način, kot so ga pričakovale zahodne države.

“Zahodni liberalci ne morejo sprejeti dejstva, da obstaja nacionalna konservativna alternativa, ki je v vsakdanjem življenju uspešnejša od liberalnega pogleda. Zato nas kritizirajo,” je dejal.

Glede podpore ameriške levice opozicijskemu zavezništvu na spomladanskih volitvah na Madžarskem je predsednik vlade dejal, da si pred leti ni mogel predstavljati, da bodo “nekdanje komunistične politične sile in antisemitska desnica oblikovale koalicijo in skupaj nastopile na volitvah”. Orbán je dejal, da je presenečen, da je mednarodna skupnost “to tako zlahka sprejela”, še posebej pa ga je presenetil odnos Združenih držav, ki je zanj povsem nova izkušnja.

Na vprašanje, ali ga ne skrbi morebitno mednarodno vmešavanje v madžarske volitve, je predsednik vlade odgovoril: “Ne skrbi nas, ker smo na to pripravljeni. Seveda bo mednarodna levica storila vse, da bi na Madžarskem prišlo do zamenjave vlade, vendar se tega zavedamo in smo na to pripravljeni. Vemo, kako sprejeti rokavico in kako se boriti.”

Tucker Carlson je več dni preživel na Madžarskem. Voditelj, ki ga je liberalni tisk v zadnjih dneh napadal zaradi obiska na Madžarskem, se bo 7. avgusta v Esztergomu udeležil prireditve za razvoj talentov MCC Fest (Mathias Corvinus Collegium), kjer bo imel predavanje in s svojo ekipo posnel dokumentarni film o Madžarski. Carlson bo ves teden poročal iz madžarske prestolnice v oddaji Fox News.

Vir: Magyar Nemzet

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine