20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Orban v migrantskem valu vidi delo globalnih finančnih in gospodarskih elit ter tržnih špekulantov

Madžarski premier Viktor Orban verjame, da je migrantski val pravzaprav delo globalnih finančnih in gospodarskih elit ter špekulantov, ki želijo na ta način povečati svoj dobiček. “V Evropi se dogaja preseljevanje prebivalstva,” je dejal v rednem tedenskem pogovoru za državni radio.

“Deloma se to dogaja zato, da špekulanti, kot je George Soros, lahko služijo denar,” je dejal glede migrantskega in begunskega vala v Evropi, ni pa za to ponudil konkretnejšega pojasnila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Soros je ameriški milijarder madžarskega porekla, ki financira različne nevladne organizacije in izobraževalne ustanove. Orban nanj pogosto naslavlja ostro kritiko, zlasti odkar je Soros kritiziral Orbanovo ravnanje ob navalu migrantov leta 2015.

Orban, ki je aprila na volitvah osvojil tretji zaporedni mandat, sicer načrtuje novo restriktivno zakonodajo na področju delovanja nevladnih organizacij, ki bi imela učinek tudi na Soroseve organizacije. Madžarski parlament naj bi zakonodajo, po kateri bo med drugim pomoč nezakonitim migrantom kazniva z zaporom, sprejel še ta mesec.

“Treba se je boriti proti Georgeu Sorosu,” je v intervju dejal Orban. Kot je pojasnil Soros in “njegova vojska” hočejo multikulturno Evropo, saj da jim “tradicionalne vrednote krščanske Evrope” niso všeč. Verjamejo, da bi v Evropi bolje živeli, če bi se “mešali z drugimi narodi”, je povedal madžarski premier. “A mi se ne želimo mešati z drugimi,” je dodal.

Naznanil je tudi, da bo madžarska vlada jeseni začel obsežno revizijo trenutne ustave, ki bi lahko trajala 12 do 18 mesecev. Podrobnosti Orban po poročanju agencije Reuters ni razkril.

Zadnje novice

Sorodne vsebine