8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Orban: Poročilo žali Madžarsko in čast madžarskega naroda!

Madžarski premier Viktor Orban je danes v nastopu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu poročilo o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem zavrnil kot “žalitev”, “izsiljevanje” in “obsodbo” Madžarov, ker ne želijo živeti v “državi migrantov”. Iz poslanskih klopi je slišal veliko ostrih kritik, a tudi izraze podpore.

Evropski poslanci so danes razpravljali o poročilu o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, ki vključuje poziv k uporabi 7. člena pogodbe EU. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Glasovali bodo v sredo. Socialdemokrati, liberalci, Zeleni in levica naj bi poročilo podprli, evroskeptiki naj bi bili proti. Ključno bo, kako se bo odločila najvplivnejša, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), Orbanova politična družina.

Orban je sicer uvodoma dejal, da so se evropski poslanci že odločili in da bo večina poročilo podprla, tako da njegov govor ne bo spremenil njihovih mnenj, a ob tem opozoril, da s tem ne bodo obsodili vlade, temveč državo in narod.

Opozoril je tudi, da se bodo evropski poslanci s tem poročilom “z resnimi napačnimi tolmačenji dejstev” odpovedali Madžarski, ki je prelivala svojo kri za svobodo in demokracijo ter pomembno prispevala k veliki zgodovini Evrope.

“Poročilo žali Madžarsko in čast madžarskega naroda,” je poudaril in evropskim poslancem očital, da želijo izločiti narod iz odločanja v EU. Madžarska se ne bo pustila izsiljevati, pripravljena je na evropske volitve naslednje leto, je še dejal.

V EPP bodo o glasovanju odločili na drevišnjem sestanku. Vodja skupine EPP Manfred Weber, ki je bil danes kritičen do nekaterih Orbanovih potez, je nakazal, da bo morda potreben dialog na podlagi 7. člena in uvrstitev te teme na dnevni red članic unije, saj je prav, da se te iskreno pogovorijo.

Odločno je Orbana podprl član zmernih evroskeptikov, Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), Ryszard Legutko, sicer član poljske vladajoče stranke PIS, ki je poročilo označil za napad na demokratično izvoljeno vlado, saj da te niso izbrali “Sneguljčica in sedem palčkov”.

Odločno ga je podprl tudi evroskeptik Nigel Farage iz Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki je ocenil, da je 7. člen nova metoda v slogu “Brežnjeve doktrine omejene suverenosti”, ter Orbana pozval, naj se pridruži “klubu brexit”.

Podprli so ga tudi v skupini skrajne desnice, Evropi narodov in svobode (ENF), kjer so med drugim ocenili, da je poročilo “lov na čarovnice” in da se Orban zavzema za Evropo, ki jo tudi sami želijo.

V dveinpolurni razpravi sta sodelovala tudi evropska poslanca iz Slovenije, Tanja Fajon (S&D/SD) in Milan Zver (EPP/SDS).

Fajonova bo v sredo glasovala za poročilo.

Zver pa je izpostavil zaskrbljenost zaradi dvojnih meril evropske levice, saj da so praviloma “na prangerju” desnosredinske vlade, medtem ko ob eklatantnih kršitvah vladavine prava v Sloveniji v času leve vlade ni bilo odziva, pri čemer je izpostavil nezakonito zaprtje Janeza Janše. Napovedal je, da bo glasoval proti poročilu.

Če parlament poročilo v sredo podpre, bo to sicer pomembno politično sporočilo pred evropskimi volitvami, a konkretnih ukrepov v bližnji prihodnosti ni pričakovati. Nato bodo namreč na potezi članice, ki v primeru Poljske za zdaj niso sprejele še nobene konkretne odločitve, čeprav je Evropska komisija ukrepanje na podlagi 7. člena predlagala že lani decembra.

7. člen predvideva kompleksen proces. Skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic, za kar pa je potrebno soglasje, ki ga v primeru Poljske ni, saj je Orban že na začetku napovedal veto na takšno odločitev. V zameno lahko pričakuje podobno zagotovilo Poljske.

Zadnje novice

Sorodne vsebine