18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Orbán: „Podnebna politika EU ne sme obremenjevati Srednje in Vzhodne Evrope“

Po prejšnjem tednu na vrhu Evropske unije je madžarski premier Viktor Orbán razglasil za uspeh in dejal, da do uresničevanja “podnebne nevtralnosti” na evropski celini ne bi smelo priti na račun držav Srednje in Vzhodne Evrope.

Orban je Madžarsko pozdravil kot “podnebnega prvaka” in dejal, da je med državami članicami EU dosegla največja zmanjšanja emisij CO2 v zadnjih 30 letih, poroča Hungary Today. “

“Uspeli smo, ker smo ustvarili priložnost, da zagotovimo, da bodo prihodnji predpisi o varstvu podnebja takšni, da revnim državam in ljudem ne bo treba nositi stroškov boja proti podnebnim spremembam,” je  je dejal madžarski premier .

Na letošnjem vrhu so se vse države članice Evropske unije, razen Poljske, strinjale z ambicioznim ciljem, da do leta 2050 dosežemo neto nič emisij ogljikovega dioksida. Kako natančno bomo to dosegli, še ni bilo natančno opisano. Nekatere države članice, vključno z Madžarsko, so omenile, da bo za dosego cilja treba uporabiti jedrsko energijo.

V preteklosti je Madžarska dejala, da bi rada videla, da se Bruselj “enkrat za vselej” odpravi z zaskrbljenostjo glede jedrske energije in preneha napadati Madžarsko zaradi uporabe jedrske energije, saj Evropa nikakor ne more imeti brezogljičnega gospodarstvo brez jedrske energije.

“Vemo, kako pomemben je boj proti podnebnim spremembam, vendar tudi Madžari vemo, da gre za ceno,” je dejal Orbán. “In to drago stane.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine