17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Viktor Orban v pismu strankam EPP: EPP se mora odločiti: ali deliti in nas še bolj oslabiti, ali združiti in nadaljevati evropsko politiko

Premier Viktor Orbán, predsednik Fidesza, je predsednikom vseh strank Evropske ljudske stranke (EPP), napisal pismo o napadu in dezinformacijski kampanji brez primere na Madžarsko in resolucijah Evropske komisije, ki jih je razglasila za neutemeljene.

 

Po besedah ​​Viktorja Orbána smo bili v zadnjih tednih priča “brezobzirnih napadov in dezinformacijskih kampanj” na Madžarsko. Ko se borimo za uspešen odziv na koronavirusno epidemijo po vsem svetu, ko so ogrožena človeška življenja, se je proti nam sprožil pravi neutemeljen, usklajen napad. “Moja država je bila v preteklosti nepravično napadana na podlagi pristranske ideološke propagande, toda trenutna je bila najnižja in najbolj cinična, kar sem jih kdaj doživel. Namenoma so ignorirali vlado, ki je ravno poskušala rešiti življenja,” je zapisal predsednik Fidesza.
Madžarska je še enkrat predmet Odbora za pravosodje Evropskega parlamenta.

Po Orbánovem mnenju so udeleženci usklajenega političnega napada širili lažne podatke in laži. “Govorili so, da je bil parlament zaprt, čeprav je imel redne seje. Trdili so tudi, da sem pridobil neomejeno moč. Nasprotno, pristojnosti parlamenta so se razširile v škodo vlade. Lahko celo umakne kakršne koli nujne ukrepe,” je zapisal in dodal, da “žal ne samo naši formalni politični nasprotniki, temveč tudi nekateri politiki EPP aktivno sodelujejo pri razširjanju lažnih novic “.

Orbán je v pismu poudaril, da si je predsednik Evropske ljudske stranke Donald Tusk “upal potegniti vzporednico med ukrepi, sprejetimi na Madžarskem, in Carlom Schmittom, podpornikom in ideologom nacističnega nemškega režima.”

Odbor je dejal, da napadi niso utemeljeni

V pismu predsednikom organizacij članic EPP predsednik madžarske vlade opozarja na dejstvo, da je Evropska komisija medtem preučila ukrepe na Madžarskem, in nedvoumno navedel, da so ti napadi neutemeljeni. “Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourová, ki je ni mogoče obtožiti, da je pristranska do Madžarske in zastopa drugo družinsko stranko, je že večkrat izjavila, da madžarski zakon, ki ureja posebne pristojnosti vlade v nujnih primerih, ni v nasprotju s pravom EU. “– je napisal predsednik vlade.

Nastala škoda je nepopravljiva

Predsednik Fidesz je spomnil, da je Evropski parlament z resolucijo 17. aprila obsodil Madžarsko. “Evropski poslanci so z vključitvijo nekaj laži v besedilo resolucije zasmehovali sebe in svoje institucije. Arhivi Evropskega parlamenta jih bodo ohranili za vedno,” je dejal Viktor Orbán in poudaril, da je izjava odbora odpravila politično histerijo. “Vendar nastale škode ni mogoče popraviti,” je dodal. “Hvala našim resničnim zaveznikom, da ostajate zvesti resnici in stojite ob nas kljub pritisku.”

Nazadnje je predsednik Fidesza pojasnil: “Ne moremo dovoliti, da bi naši politični nasprotniki razlastili pravno državo in to skupno vrednost postavili kot strankarsko-politično orodje. Kmalu bi se morali odločiti: deliti in nas še bolj oslabiti, ali združiti in nadaljevati evropsko politiko. Ostajamo vodilna konservativna sila. Želim vam veliko moči in modrosti za obdobje, polno izzivov, ki je pred nami! “

Bertalan Havasi je za MTI povedal: pismo je bilo v angleščini poslano 53 predsednikom ljudske stranke po Evropi, na madžarskem štirim predsednikom strank in predsedstvu skupne stranke Most / Híd slovaško-madžarske stranke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine