19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Orban in Milanović na seznamu smrti

Piše: Ivan Šokić

Tako madžarski premier Viktor Orban kot hrvaški predsednik Zoran Milanović sta se znašla na ukrajinskem seznamu smrti. Spletna stran Mirotvorec naj bi uradno sicer bila v zasebni lasti in namenjena zbiranju “informacij za potrebe ukrajinkih organov pregona o proruskih teroristih, separatistih, plačancih, vojnih zločincih in morilcih.” Več ljudi, ki so se znašli na zloglasnem seznamu pa je bilo ubitih, med njimi tudi novinarji, kritični do ukrajinskih oblasti.

Na seznamu smrti ukrajinske spletne strani Mirotvorec se nahaja več deset tisoč ljudi, ki jih pretežno obtožujejo podpore “fašistične Rusije.” Madžarski premier Viktor Orban in hrvaški predsednik Zoran Milanović, pa nista prva politika, ki sta se znašla na ukrajinskem neslavnem seznamu sovražnikov. Na seznam so že pred časom uvrstili tudi madžarskega zunanjega ministr Petra Szijjártója, medtem, ko je že pred leti bil na seznam uvrščen tudi zdaj nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder.

Spletni portal je začel z delovanjem nedolgo po ruski priključitvi Krima leta 2014. Na spletni strani so objavljali zasebne informacije kot so datum rojstva, številka potnega lista in domači naslov. Po mnenju strokovnjakov upravljalci spletnega portala ne bi mogli dostopati do takšnih podatkov brez pomoči ukrajinske varnostne službe.

Portala se je prijela oznaka “seznam smrti” potem, ko so leta 2015 izvedli atentat na novinarja Olesa Buzino in opozicijskega politika Olega Kalashnikova, ki sta bilia na spletni strani označena za “sovražnika Ukrajine”.

Nemško zunanje ministrstvo je pred leti kritiziralo spletno stran, ki objavlja zasebne podatke, očitno z namenom ustrahovanja a je takrat ukrajinski veleposlanih Ndriy Melnyik vztrajal, da je spletna stran v zasevbni lasti in je potrebno ščititi svobodo govora.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine