7.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Orban: Dobra novica je, da so dnevi Evropske komisije šteti!

Naslednji VIDEO je odlomek govora, ki ga je imel madžarski predsednik vlade Viktor Orban na letnem študentskem kampu v Tusnádfürdő (Băile Tuşnad) v regiji na zahodu Romunije, ki je etnično madžarska.

Preko LINKA si lahko preberete transkripcijo 43-minutnega Orbanovega govora v angleščini. Video pa je transkribiran z angleškimi podnapisi med 27:56 in 34:24 minuto govora.

Orban je v govoru povedal, da živimo v tako kompleksni mednarodni situaciji, kot nemara še nikoli v zgodovini: »Nemogoče je, da Evropa ne bi našla sredstev za lastno obrambo. Ne moremo večno živeti od ameriškega denarja pod varnim dežnikom ZDA. Sicer je dobro, da je, potrebujemo NATO, toda Evropa mora imeti svoje varnostne sile. Potrebujemo evropsko vojsko. Imamo finančne možnosti in tehnično osnovo, samo političnega poguma nam manjka, ustvariti ga moramo. Rad bi povedal nekaj o Evropi. Evropa je bila nekoč mogočna civilizacija, oblikovala je svet in bila središče moči. Tako je bilo zato, ker si je upala misliti, upala si je ukrepati, bila je pogumna in je sprejemala velike odločitve.

Če jo pogledamo z intelektualne perspektive, je civilizacija sestavljena iz štirih stvari: iz duha religije, intelekta ustvarjalne umetnosti, intelekta raziskovanja in podjetniškega duha. Če pogledamo zdajšnjo Evropo: zanikala je svojo krščansko osnovo; z vsem spoštovanjem do umetnosti – a povsod se opazi cenzura v imenu politične korektnosti; z vsem spoštovanjem do umetnosti – prehitele so nas ZDA in počasi nas prehiteva Kitajska; namesto podjetniškega duha pa v Evropi vladajo birokracija, bruseljski predpisi in ekonomska regulacija. Vsi ti procesi so se začeli že prej, a so na podlagi ekonomske krize 2008 postali dobro vidni. Resnost situacije, v kateri je evropska civilizacija, se kaže v migrantski krizi.

Moramo se soočiti z dejstvom, da so evropski voditelji nekompetentni in nesposobni braniti Evropo pred migracijami. Evropskim elitam je spodletelo in simbol tega neuspeha je Evropska komisija. To so slabe novice.

Dobra novica je, da so Evropski komisiji šteti dnevi. Celo štel sem jih, okoli 300 jih je ostalo, nato pa se njen mandat konča.

Komisija je pomembna stvar v EU in njene odločitve imajo resne posledice za države članice, tudi za Madžarsko. Torej, komisija mora biti v skladu z nizom pogodb, saj je garant teh pogodb. Zato mora biti nepristranska in neodvisna. Zagotoviti mora širjenje svoboščin. Toda namesto tega je Evropska komisija danes parcialna, ker je na strani liberalcev, pristranska, ker deluje proti centralni Evropi. In ni prijateljica svobode, saj namesto svobode gradi evropski socializem.

Veselite se – njeni dnevi so šteti.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine