-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Opozorili na masovna morišča v centru Zagreba iz druge svetovne vojne! Poskusna izkopavanja že potekajo!

Za vse je “krivo” anonimno sporočilo, ki je prišlo prek e-pošte in ki trdi, da se v širšem središču Zagreba nahajajo masovna morišča iz druge svetovne vojne. Čeprav gre le za anonimno pismo, so hrvaški organi to vzeli kot “vredno preveriti”. Tako že nekaj dni prekopavajo lokacije, ki so bile razkrite v sporočilu kot masovna grobišča!

V sporočilu je bilo zapisanih več zagrebških lokacij, kjer naj bi bila masovna grobišča nemških in hrvaških vojakov in civilistov – žrtev druge svetovne vojne. Pristojni organi in institucije so nato nemudoma začeli z zbiranjem informacij, ki bi potrdile ali ovrgle informacije iz anonimke, razkriva Jutarnji. Očitno navedbe v anonimki držijo, saj je pristojno ministrstvo od 9. februarja letos, ko je prišla anonimka, pa do danes že ukazalo izkop na kar petih lokacijah po širšem središču Zagreba.

S poskusnimi izkopavanji so začeli 16. julija, če pa bodo našli posmrtne ostanke, bodo poskrbeli tudi za ekshumacijo.

Od skupno kar 918 možnih krajev množičnih in posameznih grobov žrtev druge svetovne vojne in povojnega obdobja jih je 44 v Zagrebu in 41 v Zagrebški županiji. V tem letu so bile raziskave opravljene kar na 243 lokacijah, od katerih jih je bilo 20 v Zagrebu, odkrili pa so še 313 žrtev komunističnih pobojev – vseh 313 so tudi ekshumirali oz. pokopali v nov grob.

M. S.

Zadnje novice

Sorodne vsebine