30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Omikron: 5 najpogostejših vprašanj

Piše: Jože Jan

Ko je bila različica Omikron označena kot »zaskrbljiva varianta«, se je na spletu močno povečalo zanimanje o njej. »Omikron« je kmalu postal najbolj iskani izraz na Googlovem iskalniku.

Nova različica koronavirusa je že prisotna v 40 državah (vključno z Argentino, Brazilijo, Čilom, Mehiko in Španijo) in je presenetljiva po številu in raznolikosti genetskih mutacij, ki jih predstavlja. Tukaj so najbolj priljubljena vprašanja na spletu in odgovori strokovnjakov:

1.Kaj pomeni Omikron?

Omikron je petnajsta črka grške abecede. Ko so se začele pojavljati prve različice koronavirusa, so znanstveniki sprejeli sistem za njihovo klasifikacijo. Tako je SARS-CoV-2, ki je bil prvič identificiran v Wuhanu na Kitajskem, postal varianta A. Ko so virusu odkrili mutacije, so se s to kodo razdelile, nastale so različice A.1, A.2, B.1.1, C.30.1 itd., kar pa je povzročilo ogromno zmedo. Zaradi tega je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) maja 2021 ustvarila novo merilo: variante zaskrbljenosti (VOC)  in zanimive variante (VOI) so začeli poimenovati s črkami grške abecede. Tako je varianta B.1.1.7, odkrita v Združenem kraljestvu, postala Alfa, B.1.351 (Južna Afrika) je postala Beta, P.1 (Brazilija) je postala Gama, B.1.617.2 (Indija) je postala Delta in do sedaj zadnja B.1.1.529 (Južna Afrika) je postala Omikron.

2.Zakaj ime Omikron?

Pred Omikronom je zadnja različica B.1.621, odkrita v Kolumbiji, bila imenovana Mu, ki je 12. črka grške abecede. WHO je določila, da izpusti naslednji dve črki in gre neposredno na 15.: Omikron. Črka Nu je bila odstranjena, ker v angleščini zveni zelo podobno kot »new« in bi lahko zmedlo ljudi, ko bi to besedo slišali in jih postavilo v dvom, ali gre za novo varianto ali za varianto Nu. Črko Xi so izpustili, ker je običajen priimek na Kitajskem. Če v prihodnje ne bo več »skokov«, se bodo naslednje različice imenovale Pi, Ro, Sigma, Tau, Ipsilon, Fi, Ji, Psi in Omega.

3.Kaj je znano o varianti Omikron?

»Omikron prinaša veliko število mutacij, nekaj brez primere,« je izjavil virolog Flávio da Fonseca, profesor na univerzi Minas Gerais v Braziliji. »Nekatere od teh genetskih sprememb so nam bile že znane, saj so se pojavljale tudi v prejšnjih variantah, druge so pa popolnoma nove.« Druga pomembna ugotovitev je očitna sposobnost Omikrona, da postane prevladujoča različica: v Južni Afriki je v zadnjih dneh postala najpogostejša varianta in presegla Delto. Strokovnjaki pričakujejo, da bo hitrost prenosa te nove različice zelo visoka. Vendar je še vedno mnogo negotovosti, na primer v kakšni stopnji se Omikron lahko izogne imunosti, pridobljeni pri cepljenju ali prejšnji okužbi s Covidom.

4.Kaj povzroča nova varianta?

Kljub vsem mutacijam je Omikron še vedno SARS-CoV-2, koronavirus, ki povzroča Covid-19. Prenaša se preko kapljic sline, ki pridejo iz ust ali nosu okužene osebe. V večini primerov je bolezen blaga in bolnik po nekaj dneh okreva, nekateri prizadeti pa razvijejo močnejše nelagodje in jih je treba hospitalizirati. Metode preprečevanja so iste pri Omikronu kot pri drugih različicah: uporaba mask, razdalja in cepljenje.

5.Kateri so simptomi nove različice?

Poročila strokovnjakov, ko so v Južni Afriki zdravili prve okužene z Omikronom, kažejo nekatere spremembe na seznamu simptomov. Okuženi imajo pogosteje utrujenost, bolečine v mišicah, srbeče grlo, blago zvišano telesno temperaturo in suh kašelj. Zelo poredko se izgubi vonj ali okus. 

Vir: BBC, Združeno kraljestvo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine