23.5 C
Ljubljana
petek, 20 maja, 2022

Omicronski podtip BA.2 se širi z vrtoglavo hitrostjo

Piše: Jože Jan

Nov podtip omicronske različice koronavirusa se širi na Danskem, v Združenem kraljestvu, v Indiji, na Švedskem in v mnogih drugih državah. Obstaja negotovost glede resnosti okužb, ki jih povzroča.

Različica omicron je veliko bolj nalezljiva kot prejšnje različice covida-19. Zdaj je bil odkrit podtip BA.2 omicronske variante, s katerim je bilo v Združenem kraljestvu v prvih desetih dneh januarja okuženih najmanj 400 ljudi.

Prisotnost podtipa BA.2 omicronske različice so ugotovili v več kot štiridesetih državah. Med njimi je najbolj prizadeta Danska z okoli 79% primerov. Sledijo Združeno kraljestvo (6%), Indija (5%) ter Švedska in Singapur (2%).

Hitra širitev novega podtipa kaže, da bi lahko bil še bolj nalezljiv kot prva različica omicrona. »V naravi virusov je, da se razmnožujejo in mutirajo,« je izjavila Meera Chand, direktorica UKHSA, britanske agencije za zdravstveno varnost. »V tem smislu je pričakovati, da v času epidemije nastanejo nove variante. Ker zdravstvene oblasti nenehno testirajo genski material virusov, je možno hitro prepoznati nove različice in oceniti, ali so mutacije nevarne,« je dodala in izjavila, da do sedaj ni dokazov, da bi BA.2 povzročala hujše poteke bolezni kot različica BA.1 omicrona.

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je dejal, da pojav nove variante kaže na pomen, ki ga ima cepljenje. »Spodbujam vse prebivalce, nas zaščitijo sebe in druge ter čim prej dobijo obnovitveni odmerek,« je dejal za tiskovno agencijo AFP.

»Presenetilo nas je, kako hitro se je ta podtip razširil na Danskem,« je za AFP izjavil francoski epidemiolog Antoine Flahault. Strokovnjak je zagotovil, da okužbe novega podtipa niso hujše od okužb prvega tipa omicrona.

Medtem je pa nemški virolog Christian Drosten v intervjuju za Deutschlandfunk dejal, da bi lahko iz združitve različice omicrona in različice delta nastal nevarnejši virus. Omicron se lažje izogne imunskemu sistemu ljudi. Varianta delta pa je bolj smrtonosna. Če bi se združile najmočnejše lastnosti obeh variant, bi se lahko pojavila zelo nevarna različica.

Vir: Deutsche Welle

 

Sorodne vsebine