-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Okrutnost iranskega režima, ki se znaša nad protestniki

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Iranski protestniki so v sredo obeležili 40 dni, odkar je zaradi domnevnega nasilja oblasti ugasnilo življenje mlade Mahse Amini. V četrtek pa so se demonstracije nadaljevale že drugo noč zapovrstjo. V več krajih po državi je prišlo do hudih spopadov z varnostnimi silami, število smrtnih žrtev pa naj bi znašalo med pet in osem. 

Med drugim je bilo smrtonosno streljanje v Mahabadu. Tam so se demonstranti poklonili 35-letnemu demonstrantu Ismailu Mauludiju, ki je bil ubit v sredinih večernih urah. Iranske varnostne sile naj bi v četrtek pokončale vsaj tri demonstrante v Mahabadu in dva v Banehu (po podatkih človekoljubne organizacije Hengaw). Nezakoniti poboji naj bi v zadnjih 24 urah po podatkih Amnesty International zahtevali osem smrti na območju štirih provinc, poroča STA.

Spopadi med oblastmi in protestniki pa so se odvijali tudi v Horamabadu na zahodu Irana. Spomnimo, da so se protesti v Iranu začeli po smrti 22-letne iranske državljanke kurdskega rodu Mahse Amini. Umrla je po treh dneh v policijskem pridržanju, pred tem pa jo je v prestolnici Teheran aretirala moralna policija, ker naj bi na neprimeren način nosila naglavno ruto (hidžab). Domneva se, da so smrt povzročili udarci. Policija krivdo zavrača. V protestih je preminilo več kot 250 ljudi, več deset tisoč pa je bilo aretiranih.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine