23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Okoli 14 odstotkov bolnikov, ki so okrevali, ponovno pozitivnih!

Okoli 14 odstotkov tistih, ki so si popolnoma opomogli od koronavirusa in bili odpuščeni iz bolnišnic v južni kitajski provinci Guangdong, so bili spet pozitivni na virus v kasnejših pregledih. Pozitivni testi kažejo na to, da lahko okrevani bolniki še vedno prenašajo virus, kar dodatno otežuje zajezitev te bolezni. Ni jasno, zakaj še vedno nosijo v sebi virus in če so takšni pacienti še vedno kužni, je v torek dejal Song Tie namestnik direktorja centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Guangdongu.

 

Sedaj tudi po najnovejših smernicah zdravljenja koronavirusa, ki jih je izdala Nacionalna zdravstvena komisija, so pacienti označeni za zdrave in lahko zapustijo bolnišnico šele takrat, ko so brisi grla in nosu v dveh zaporednih testih negativni in če pri CT pregledu ni razvidnih pljučnih poškodb.

Navodila njihove zdravstvene komisije tudi pravijo, da morajo pacienta, ki je okreval še naprej spremljati, v karanteni doma pa mora ostati še 14 dni po tem, ko zapustijo bolnišnico. V kasnejših pregledih se je izkazalo, da so nekateri še vedno pozitivni na test, je dejal Li Yueping, direktor oddelka za intenzivno nego v bolnišnici v Guangdongu. Tako so bili še vedno pozitivni, čeprav niso kazali nobenih simptomov.

https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/02/kitajska-1-400×257.jpg 400w, https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/02/kitajska-1-768×493.jpg 768w, https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/02/kitajska-1-1024×658.jpg 1024w” sizes=”(max-width: 4000px) 100vw, 4000px” style=”box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; height: auto; max-width: 100%;”>

Foto: STA

Novo odkritje
Kar pa je novo odkritje je, da so bili pri teh pacientih brisi grla in nosu negativni, naredili pa so še analni bris, ki se je izkazal za pozitivnega. Tako so iz raziskav medicinske fakultete odkrili še eno vrsto prenosa te bolezni – ne le s kašljanjem in kihanjem. Od zdaj, pacientom odvzamejo tudi analni bris.

Song je dejal, da bodo sedaj tisti pacienti, ki so okrevali in bili ponovno pozitivni, v opazovalnici, prav tako so oblasti dejale, da je potrebno opazovati vse tiste, ki so po obolenju s koronavirusom okrevali. V Guangdong je bilo namreč do ponedeljka okuženih 1347 ljudi, 805 jih je okrevalo, 7 pa je zaradi novega virusa izgubilo življenje. Tudi od drugod iz Kitajske poročajo o primerih, da so ozdravljeni bolniki ponovno pozitivni in še vedno nosijo virus v sebi.

Lana Božič

Zadnje novice

Sorodne vsebine