15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Ohlajanje evropskega gospodarstva se nadaljuje že 7. četrtletje zapored

Ohlajanje evropskega gospodarstva se nadaljuje. Po ugotovitvah nemškega raziskovalnega inštituta IFO, pa se je stanje v evroobmočju s negativnega prirasta 6,7 spustilo na negativnih 16,3 točke. To je najnižja ocena od pomladi 2013.

Gospodarske razmere v Nemčiji, Španiji, Avstriji in Finski se še naprej slabšajo. V zadnjem četrtletju se je po trditvah raziskovalnega inštituta IFO gospodarstvo v evroobmočju ohladilo že sedmo zaporedno četrtletje.

WES strokovnjaki so tako trenutno stanje kot pričakovanja za bodoče ocenili kot veliko slabša kot prejšnje četrtletje. Medtem ko v Franciji in Belgiji ni bilo zaznati sprememb, pa so vprašani v Italiji bili optimistični.

Nižja pričakovanja tudi v glede uvoza in izvoza
Še posebej so strokovnjaki v evroobmočju znižali pričakovanja glede izvoza in uvoza. Ravno tako so veliko nižja pričakovanja glede vlaganj. Velik del vprašanih je kot problematično izpostavil pomanjkanje povpraševanja in trgovske ovire.

Pričakovanja za inflacijo naj bi za letošnje leto bila med 1,5 in 1,3 odstotki, medtem ko srednjeročne napovedi za 2024 napovedujejo inflacijo od 1,9 do 1,8 odstotka.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine