7.7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Ogabno! Britanke bodo v času pandemije koronavirusa splav lahko opravile kar doma!?

Britanska vlada je obšla parlament z namenom odreditve nujnih ukrepov, v skladu s katerimi bo ženskam v času pandemije koronavirusa omogočeno izvajanje splavov na domu. Minister za zdravje Matt Hancock je namreč odobril “začasno” spremembo zakona o splavih, ki ženskam, ki so v prvih desetih tednih nosečnosti, omogoča, da doma zaužijejo tableto za splavitev.

 

V skladu s prejšnjim zakonom so se ženske morale osebno posvetovati z zdravnikom, preden jim je bila dovoljena prekinitev nosečnosti. Posodobljeni zakon pa bo omogočil zdravnikom, da po posvetovanju po spletu ali telefonu ženskam pošljejo dve tableti za prekinitev nosečnosti. Zakon bo veljal do dveh let, oziroma do konca krize.

“Posodabljamo naše smernice, tako da lahko ženske, ki potrebujejo splav do deset tednov nosečnosti in nimajo dostopa do klinike, tableto za splav zaužijejo kar doma,” je povedal tiskovni predstavnik Ministrstva za zdravje in socialno varstvo. “To bo začasno in mora slediti telefonskemu ali elektronskemu posvetovanju z zdravnikom,” je še dodal.

Pro-life organizacije ogorčene

Spremembo zakona je proslavil eden izmed vodilnih ponudnikov splava v državi British Pregnancy Advisory Service, poroča Breitbart. V odzivu so dali vedeti, da ta storitev ne bo v podporo samo tisočim ženskam, ki bi običajno obiščejo eno od njihovih klinik, zaščitila bo tudi njihovo osebje in številne druge ljudi, s katerimi bi te ženske lahko prišle v stik.

V pro-life organizacijah so se odzvali ogorčeno in dali vedeti, da je naravnost sramotno, da je do tega prišlo v tako težkem obdobju, ko se borimo proti pandemiji koronavirusa. Liz Parsons je kritična, ker je brez kakršnega koli javnega posvetovanja prišlo do tako velikanskih sprememb Zakona o splavu iz leta 1967, ki jih ni bilo na spregled vrsto let.

Foto: iStock

“Trenutno je naš narod pravilno osredotočen na način, kako zaščititi ranljive skupine ljudi, da rešimo čim več življenj. Ukrep vlade pa je v nasprotju z vsem, kar bi morala biti naša prioriteta – reševanje življenj, “ je dodala Parsonsova. “Dojenček v maternici je eno najbolj ranljivih človeških bitij v naši družbi. Vlado pozivamo, naj prisluhne lastnim nasvetom in še naprej postavlja ranljive ljudi na prvo mesto, “ je zaključila Parsonsova. V letu 2018 se je število splavov v Angliji in Walesu povečalo za štiri odstotke, opravili so jih kar 200.608.

Zadnje novice

Sorodne vsebine