14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Ofenziva proti Madžarski

Piše: Álvaro Peñas

Zakon o zaščiti otrok, ki ga je madžarski parlament sprejel 15. junija, je sprožil eno največjih ofenziv proti vladi Viktorja Orbána. Novi zakon je povzročil val histerije med bruseljskimi birokrati in takojšen odziv komisarke Vere Jourove, ki je že dolgo ostro nastrojena proti Madžarski in Poljski in je 22. junija sporočila, da pripravlja kaznovalni dosje proti Madžarski. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je novi zakon označila za »sramoten«, ker v madžarskih šolah prepoveduje pogovore o homoseksualnosti, in napovedala, da bo za zaščito temeljnih pravic Evropejcev na Madžarskem »uporabila vsa pooblastila Komisije«. Očitno so pogovori na temo LGBT temeljna pravica otrok. Najbolj pa je v svojem odzivu pretiraval nizozemski premier in dober prijatelj družine Soros Mark Rutte, ki je izjavil, da je Madžare treba spraviti na kolena. Madžarska ministrica za pravosodje Judit Varga je v intervjuju za Radio Kossuth odgovorila, da »Evropska komisija – s podporo Evropskega parlamenta – želi, da Madžarska aktivistom in organizacijam LGBTQ dovoli v vrtce in šole, toda Madžarska tega noče«. Poudarila je, da zakon ne krši nobenih evropskih standardov. Toda ne glede na to, kaj pravijo Madžari in kaj piše v zakonu – lov na čarovnice se je že začel.

Seveda so kampanjo z navdušenjem podprli mainstream mediji, ki so madžarski zakon o zaščiti otrok nemudoma poimenovali »homofobni zakon«. Omeniti velja vlogo ene od Sorosovih organizacij, Civil Liberties Union for Europe, nevladne organizacije, ki promovira državljanske svoboščine v Evropski uniji. Na njeni spletni strani Liberties sta Israel Butler in Valentin Toth 15. junija v rubriki Opolnomočenje objavila članek, v katerem opozarjata, da je napačno govoriti o zakonu proti pedofiliji. Avtorja svetujeta, naj se »novinarji in aktivisti za trenutek ustavijo in razmislijo o besedah, ki jih uporabljajo na svojih profilih in v kampanjah«; torej, novinarje poučujeta, katere besedne zveze naj uporabljajo pri poročanju o madžarskem zakonu in da naj zanj ne uporabljajo njegovega pravega imena. Tri dni pozneje je novičarski portal hvg.hu zakon začel imenovati »homofobni zakon«, pri čemer je ta izraz v 26 urah uporabil v devetih člankih, kasneje pa so to začeli posnemati tudi drugi liberalni časopisi.

Reporterji brez meja (Reporters Without Borders – RSF) so na svoj seznam voditeljev vlad, »predatorjev« na področju svobode tiska, na katerem so med drugim Jair Bolsonaro, Aleksander Lukašenko, Nicolas Maduro in Vladimir Putin, dodali madžarskega premierja Viktorja Orbána. RSF na lestvici svobode tiska za leto 2021 Madžarsko uvršča na 92. mesto, pod Haiti in Lesoto, vendar nad Mavretanijo in Gvinejo Bissau. Judit Varga je ob tej novi blatilni kampanji poudarila, da je »Sorosova ‘ex machina’ spet zaživela«, in opozorila na velike donacije, ki jih Sorosove fundacije dajejo RSF.

Tisočkrat ponovljena laž ni resnica. Resnica pa je, da je na Madžarskem veliko medijev, ki so sovražni do vlade, in da ni cenzure – s čemer se v Evropski uniji ne morejo pohvaliti. Madžarska vlada je junija v različnih evropskih časopisih in spletnih medijih zakupila oglasni prostor za oglas, v katerem izpostavlja sedem ključnih točk za prihodnost Evropske unije. Nekateri mediji, na primer španski ABC, s to oglaševalsko kampanjo niso imeli nobenih težav, toda 20 medijskih podjetij je objavo zavrnilo. Pet jih niti ni utemeljilo svoje odločitve, preostala pa so se sklicevala na »uredniške odločitve«. Drugi primer je spletna stran »POLITICO Europe«, ki je zavrnila objavo mnenja Judit Varga o zakonu o zaščiti otrok.

Madžarske organizacije LGBT, kot so Lezbično združenje Labrisz (Labrisz Leszbikus Egyesület), Háttér Társaság, Budimpeštanski ponos, Transvanilla Transgender Association ali Madžarsko združenje LGBTQ, se financirajo iz Sorosovega omrežja. Madžarski portal Origo je zbral podatke o denarju, ki ga je fundacija Open Society (OSF) vložila v ta združenja in ga je bilo v zadnjih letih čedalje več: Labrisz je leta 2019 prejel 11 milijonov forintov, 25 milijonov forintov je prejel Háttér Társaság in 6 milijonov forintov Budimpeštanski ponos. Ta denar porabljajo za svoje plače pa tudi za promoviranje ideologije spola. Dober primer je otroška knjiga »Pravljica za vsakogar«, ki jo je septembra 2020 izdalo Lezbično združenje Labrisz. Homoseksualna pravljica za otroke je bila glede na letno poročilo združenja za leto 2020 pripravljena in promovirana s približno 4,1 milijona forintov, ki jih je plačal OSF. Knjiga, ki z novim madžarskim zakonom ne bi ugledala luči sveta, je bila namenjena, kot pravi prvotni podnaslov, »načrtom aktivnosti za predšolske in osnovnošolske učitelje«. To so pozneje spremenili v »načrte aktivnosti za učitelje«, pri čemer so izpustili predšolsko starostno skupino zaradi ogromnih polemik, do katerih je prišlo. Bile so protestne demonstracije, poleg tega so različne vrste skupin in publikacij, kot je »Élet és Irodalom« (Življenje in književnost), knjigo označile za »sramotno«.

Na tej knjigi temelji eden od dveh postopkov za ugotavljanje kršitev, ki ju je Bruselj v četrtek sprožil proti Madžarski. Prvi, ki vključuje tudi Poljsko, se nanaša na domnevno kršitev pravic »LGBT«, toda drugi je usmerjen v knjigo; zanjo se namreč zahteva, da navede, »da predstavlja vedenja, ki odstopajo od tradicionalnih spolnih vlog«, to pa naj bi kršilo svobodo izražanja in celo direktivo o nepoštenih poslovnih praksah. Ta postopka bo treba rešiti na Sodišču Evropske unije (CJEU), kar bi lahko trajalo več let; resnica pa je, kot upravičeno poudarja Madžarska, da ta ukrep spada pod pristojnost države članice in da Listina EU o temeljnih pravicah navaja, da imajo samo starši pravico odločati o izobrazbi svojih otrok. Medtem se bo ta kampanja nadaljevala. Še ena ofenziva proti Madžarski in v manjši meri proti Poljski, kot del posebne bruseljske vojne proti državam, ki nočejo predati svoje suverenosti in sprejeti globalističnega ideološkega valjarja. Vojna, v kateri je središče Sorosovo omrežje s svojim vplivanjem na medije ali z njihovim usmerjanjem, z uporabo skupin »civilne družbe« za ožigosanje in predstavljanje obtoževalnih dokazov ter s svojim ogromnim vplivom znotraj Evropske komisije in evropskega pravosodja. Evropski parlament je že pozval k zamrznitvi obljubljenih sredstev EU, dokler Madžari ne popustijo, vendar Komisija še nima orodja za uresničitev te grožnje. Ofenziva se bo zato v medijih in političnih izjavah nadaljevala ter se še povečevala, saj je do volitev na Madžarskem le še manj kot eno leto. Le upamo lahko, da bodo tudi tokrat, tako kot v vseh prejšnjih primerih, Madžari in Poljaki čvrsto ohranjali svoja stališča.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine