30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(ODZIV) Kitajska in Zahod

Piše: Franc Bešter

Odziv na članek mag. T. Iana. Stvari v njem na prvi pogled izgledajo dokaj logično, a meni osebno se marsikaj v njem zdi nelogično ali vsaj močno pretirano.

Kitajska naj bi imela namen onesposobiti Zahod z masovnimi migracijami. Res je, ambicija te države je, postati prva velesila sveta, in res je tudi, da je Zahod iz več vidikov močno oslabljen in Kitajska utegne to izkoristiti. V ta namen naj bi kitajsko komunistično vodstvo izdelalo skrbno premišljen in pretkan strateški načrt, v katerem naj bi izkoristili tako razmere na svetovnem Jugu (demografsko eksplozijo in revščino) kot tudi okoliščine na Zahodu (razbohoteno levičarstvo, ki migrantom odpira vrata na široko).

Res je, v zadnjem desetletju je Kitajska zgradila v Latinski Ameriki in v Afriki na tisoče kilometrov novih cest in železnic – ta naj bi bila infrastruktura, ki naj bi migrantom močno olajšala potovanje v »obljubljeno deželo«, obenem pa so tamkajšnjim ljudstvom masovno delili digitalno tehniko, skoraj zastonj, preko katere se bodo podrobneje seznanili s tem »rajem« – to jih bo pognalo na pot.

Kaj se mi v tej zgodbi ne zdi logično? Najprej to, da si Kitajska ne more privoščiti uničenja Zahoda, ki pomeni glavni trg za njene izdelke, obenem pa od tam (iz ZDA) uvaža večino hrane. Ni uspešne Kitajske brez gospodarsko močnega Zahoda. Nadalje: pot iz Afrike proti Evropi je ostala dolga, zahtevna, nevarna. Zakaj npr. Kitajci niso zgradili cest in železnic čez Saharo? In mnogi, ki jim uspe priti tam čez, potem potonejo v Sredozemskem morju. Ali jih prevažajo in rešujejo kitajske ladje, zakaj morajo uporabljati nevarne stare in preobremenjene barke??

Oni v »Tretjem svetu« gradijo, po mojem, vso to infrastrukturo predvsem zase, ne toliko za blagor domačinov, Afrika je namreč bogata z raznimi rudninami, ki bodo surovine prihodnosti, gre za nek nov kolonializem, in Kitajci so ZDA in Evropo pri boju zanje krepko prehiteli. Industrije pa tam nočejo graditi, ker bi bila to konkurenca njim samim.

Temeljna napaka, ki jo je v odnosu do Kitajske naredil Zahod: v zadnjih desetletjih je tja selil tovarne (zaradi poceni delovne sile – kratkoviden interes kapitala!), in Kitajska je Zahod zasula s poceni izdelki, kar je uničilo mnoge naše firme, obenem pa je s tem Kitajski dajal svojo tehnologijo, ki je začela hraniti njeno hitro rastočo gospodarsko moč, s pomočjo katere zdaj hoče prevladati v svetu. Ni pa v njenem interesu, ZDA in Evropo povsem uničiti, lahko pa, da ju bo z migracijami skušala oslabiti, sicer pa to poskuša tudi Rusija. Naša civilizacija utegne zaradi njih dokončno propasti. Rešitev zanjo: da odločno (tudi z vojsko) zavaruje svoje zunanje meje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine