4.9 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Odprto pismo evropskemu komisarju Didierju Reyndersu: Preden z gospo Tanjo Fajon razpravljata o vladavini prava, prosim, da razčistita, v katero vejo oblasti spada tožilstvo. Odgovor vas utegne šokirati!

Spoštovani gospod Didier Reynders, najprej sprejmite moje opravičilo, ker kratim vaš dragoceni čas. Ampak bom kratek.

 

Nedavno se je evropska poslanka in začasna predsednica slovenskih socialnih demokratov (SD) Tanja Fajon pohvalila, da sta kramljala o vladavini prava v državah članicah Evropske unije. Najbrž se boste strinjali, da je eno temeljnih načel vladavine prava delitev oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno oblast.

Bojim se, da gospa Fajon tega ne razume. Ob rob polemiki med predsednikom vlade in generalnim državnim tožilcem je namreč na novinarski konferenci dejala, da gre za napad na neodvisne institucije in za grob poseg v druge veje oblasti. Gospa Tanja Fajon torej meni, da tožilstvo ne spada v izvršilno oblast, ampak v sodno vejo oblasti. Upam, da vi kot evropski komisar ne delite njenega mnenja, saj bom v nasprotnem primeru v resnici zaskrbljen nad razumevanjem vladavine prava.

Poudariti moram, da je tudi slovensko Ustavno sodišče deli moje mnenje (TUKAJ), da tožilstvo ne spada v sodno vejo oblasti, ampak v izvršilno vejo oblasti. »Glede na ustavnopravno vsebino državno-tožilske funkcije, v okviru katere se z izvrševanjem kazenske zakonodaje izvaja pregon storilcev kaznivih dejanj v imenu države in v javnem interesu kot represivna dejavnost države, je državno tožilstvo del izvršilne veje oblasti,« ugotavlja Ustavno sodišče RS.

Gospa Tanja Fajon se je še pohvalila, da sta se vidva strinjala, da se opravi razprava o stanju vladavine prava v Sloveniji. Se tudi jaz strinjam in pričakujem odprto debato. Prosim vas le, da z gospo Fajonovo najprej razčistita, v katero vejo oblasti spada tožilstvo, in šele nato začneta s kampanjo za debato o stanju vladavine prava. In brez zamere.

Upam, da vam nisem vzel preveč časa.

Z odličnimi pozdravi,

Jože Biščak, urednik revije Demokracija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine