22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Odpravljen bo neposredni nadzor Katalonije

Nova katalonska vlada, ki jo je njen neodvisnosti naklonjeni predsednik Quim Torra sestavil brez nekdanjih ministrov, ki so bodisi v priporu bodisi v tujini, bo danes zaprisegla. Pred tem jo je v petek odobrila španska vlada. Po zaprisegi bo samodejno odpravljen neposreden nadzor Madrida, ki so ga vzpostavili oktobra lani.

 

Španska vlada je minuli mesec sprejela imenovanje Quima Torra za novega predsednika regionalne katalonske vlade, ni pa hotela potrditi njegove prve izbire ministrov, med katere je vključil tudi štiri, ki so kazensko preganjani zaradi sodelovanja v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije.

Torra je nato v torek predstavil novo ministrsko ekipo, ki pa ne vključuje več spornih ministrov. Vladni seznam je bil tako v petek že objavljen v uradnem listu katalonske vlade.

Ker je Katalonija zaradi referenduma in razglasitve neodvisnosti oktobra lani trenutno pod neposredno upravo Madrida, so objave v uradnem listu mogoče le z dovoljenjem osrednje vlade v Madridu. Ta prvotne sestave vladne ekipe, ki jo je 19. maja naznanil Torra, ni hotela objaviti.

Torrova vlada bo sedaj lahko uradno prevzela dolžnosti, s čimer bo samodejno odpravljen nadzor Madrida nad sicer avtonomno pokrajino na severovzhodu Španije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine