11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Odnosi med Zahodom in Savdsko Arabijo se čedalje bolj zaostrujejo: zahtevajo resnico o umoru novinarja, savdski zunanji minister pa ne ve, kje je truplo umorjenega

Po sobotnem priznanju Savdske Arabije, da je savdski novinar Džamal Hašodži umrl na savdskem konzulatu v Istanbulu, so se danes vrstili pozivi zahodnih držav, naj Rijad pojasni vse okoliščine njegove smrti. Savdski zunanji minister pa je priznal, da savdske oblasti ne vedo natančno, kako je umrl.

 

Savdska Arabija je v soboto priznala, da je Hašodži umrl na konzulatu in pojasnila, da naj bi umrl v pretepu. V javnost je danes pricurljala nova različica okoliščin njegove smrti.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so v skupni izjavi poudarile, da mora Savdska Arabija pojasniti, kako je umrl Hašodži, ta pojasnila pa morajo biti podprta z verodostojnimi podatki. Nujno je treba razjasniti, kaj natančno se je zgodilo 2. oktobra, so tri države poudarile v skupni izjavi, poroča AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes napovedal, da bo v torek razkril vso resnico o smrti novinarja. Kot je dejal, bo “golo resnico” predstavil v torkovem govoru vladajoči turški Stranke za pravičnost in razvoj (AKP). Turški preiskovalci so v zvezi z umorom Hašodžija na zaslišanje pozvali še 25 prič, je danes poročala turška televizija NTV.

Ameriški predsednik Donald Trump pa je v pogovoru za Washington Post Savdsko Arabijo obtožil, da v zvezi z umorom Kašodžija laže. To je njegova najbolj ostra izjava doslej, razumeti pa jo je mogoče v luči pritiskov na ameriško administracijo, da zavzame trše stališče do Savdske Arabije, poroča AFP.

“Očitno je šlo za zavajanja in laži,” je dejal Trump v zvezi s pojasnilom Savdske Arabije o smrti Hašodžija.

Trump, ki je razlago Savdske Arabije o smrti Hašodžija sprva označil za verodostojno in pomemben prvi korak, je nato izjave stopnjeval in dejal, da s pojasnili Rijada ni zadovoljen. “Nisem zadovoljen, dokler ne dobimo odgovorov,” je dejal v soboto in dodal, da še vedno preučuje uvedbo sankcij.

Pred izjavo, da Rijad laže, pa je tudi napovedal, da naj bi se v kratkem pogovarjal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Obenem je ocenil, da bi ustavitev prodaje orožja Rijadu naredila več škode ameriškemu gospodarstvu kot Savdski Arabiji, poroča AFP. “Verjamem, da to predstavlja več kot milijon delovnih mest, zato ni konstruktivno, da bi preklicali takšen naročilo,” je dejal Trump.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je poudaril, da Nemčija ne bi smela odobriti prodaje orožja Rijadu, dokler ne bodo znane vse okoliščine umora. Nemčija je sicer septembra odobrila prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti skoraj 417 milijonov evrov, je poročala dpa.

Okoliščine smrti savdskega novinarja Džamala Kasodžija so zaskrbljujoče, zato EU in njeni partnerji vztrajajo pri nujnosti celovite, verodostojne in transparentne preiskave, ki bi razjasnila vse okoliščine umora, posamezniki, ki stojijo za tem, pa odgovarjali, je opozorila visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini.

Za temeljito preiskavo sta se v soboto zvečer zavzeli tudi Francija in Kanada. Slednja je ocenila, da savdskim pojasnilom “primanjkuje verodostojnosti in konsistentnosti”. Velika Britanija meni, da izjava Rijada o smrti novinarja ni verodostojna, vendar želi nadaljevati odnose z državo, saj je od Savdske Arabije odvisnih na tisoče delovnih mest, je na britanski televiziji BBC dejal britanski minister za brexit Dominic Raab.

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je danes priznal, da je bila smrt novinarja Džamala Hašodžija “strašna napaka”, in napovedal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Kot je poudaril, pa Rijad ne ve, kje je njegovo truplo. Obsodil je poskus prikritja tega dogodka, kar da je “nesprejemljivo v vsaki vladi”. Preiskava o tem, kaj se je zgodilo in kje je truplo, še poteka.

Al Džubeir je tudi zatrdil, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman o dogodku v savdskem konzultatu v Istanbulu ni vedel ničesar.

V javnost je pricurljala nova savdska različica Hašodžijeve smrti. Visoki predstavnik Savdske Arabije, ki ni želel biti imenovan, pa je pojasnil, da naj bi skupina Savdijcev želela novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu zgolj ugrabiti, ker pa se je ta upiral, so ga po nesreči ubili, na spletni strani poroča Reuters.

Medtem ko je Turčija pred dnevi sporočila, da so Hašodžijevo truplo najverjetneje razkosali, pa savdski predstavnik zdaj trdi, da so truplo zavili v preprogo in predali “lokalnemu sodelavcu”, da se ga znebi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine