23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Odin proti Alahu: Bo nordijski bog premagal islamskega v boju proti kulturi posilstev?

Kot odziv na množične primere posilstev in spolnih napadov na Finskem, ki so jih migranti zakrivili nad otroki, se je vzpostavila skupina domačinov z imenom Vojaki Odina, ki z namenom zagotavljanja miru patruljirajo po ulicah in javnih mestih v mestu Oulu. 

Patrulja med drugim obiskuje trgovska središča v mestu, saj so bila ta s strani tujcev identificirana kot kraji, kjer tujci iščejo žrtve za posilstvo in trpinčenje.

Do iniciative je prišlo potem, ko je policija ljudi opozorila, da naj ne jemljejo zakona v svoje roke, poroča Ålands Nyheter. Skupina je bila tako vzpostavljena kot odgovor na skoraj desetkratno povečanje števila migrantov na Finskem zaradi evropske migrantske krize. Imenuje se po Odinu, bogu smrti in vojne v skandinavski mitologiji. Po navedbah Jurgena Hamsfielda je sklicevanje na smrt v imenovanju posledica zaznanega konflikta, ki ga imajo vojaki Odina v odnosu z migranti.

Finski komisar za nacionalno policijo Seppo Kolehmainen je povzročil pravo zmedo, ko je sprva pozdravil ustanovitev uličnih patrulj. V odgovoru je minister za notranje zadeve Petteri Orpo dejal: “Na Finskem so uradniki tisti, ki nadzorujejo in skrbijo za red v družbi. Gre za preprosto stvar in tega se bomo držali.”

Zavračajo očitke glede rasizma ali neonacizma

Finska varnostna obveščevalna služba skupino označuje kot motečo, navaja Voice of Europe. Sicer pa skupina ne predstavlja posebnosti le za Finsko, saj podobne najdemo tudi na Švedskem, Norveškem, v Nemčiji, Veliki Britaniji, Belgiji, Estoniji, Kanadi, Avstraliji in ZDA. Vigilantska skupina v intervjujih in na Facebook strani zavrača vse očitke, da naj bi bila rasistična ali neonacistična.

H. M./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine