15.5 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Odgovornost za napad v Moskvi prevzela Islamska država, Američani opozarjali Moskvo na možnost napada

Piše: C. R. 

V petkovem strelskem napadu v koncertni dvorani na obrobju Moskve, za katerega je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo ubitih več kot 60 ljudi, 115 je ranjenih. Ruske oblasti so sporočile, da napadalce še iščejo, opozorile so tudi, da se število smrtnih žrtev lahko poveča, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusko generalno tožilstvo je sporočilo, da je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus City Hall tik pred začetkom razprodanega rock koncerta skupine Piknik in začelo streljati. Napadalci so odvrgli tudi zažigalno bombo, stavbo pa je zajel požar, v katerem naj bi se porušila streha.

Teroristična skupina Islamska država je odgovornost za napad v petek pozno zvečer prevzela v sporočilu na družbenem omrežju Telegram in dodala, da so napadalci pobegnili. Moskva se na to še ni odzvala, ZDA pa so sporočile, da je izjava skupine Islamska država o odgovornosti verodostojna. Ruske oblasti so sprožile lov za storilci, ki jih še niso identificirale.

Oblasti so v Moskvi odpovedale vse množične prireditve, načrtovane za konec tedna, ter poostrile varnostne ukrepe.

Napad so obsodile številne zahodne države, tudi Slovenija.

Zahodna veleposlaništva so nedavno opozorila na možnost terorističnih napadov v Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bela hiša je v petek sporočila, da so ZDA ta mesec opozorile ruske oblasti o možnosti terorističnih napadov, katerih tarča naj bi bile množične prireditve v Moskvi, poroča AFP. Washington je “te informacije delil z ruskimi oblastmi”, je dejala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine