22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Od teorij zarote do resnih pritiskov: Takole putinofili ustvarjajo psihološki nemir med Slovenci

Piše: Janja Strah

Da se bo v slovenski javnosti vsaj en njen del postavil na Putinovo stran, smo lahko pričakovali. To se dejansko dogaja že vse od začetka agresije na Ukrajino – nekateri jo opravičujejo, drugi pa zanikajo, tretji pa hlinijo sočutje z Ukrajino, hkrati pa še bolj ognjevito napadajo vlado.  

Verjetno ni težko opaziti, da se tovrstna bizarna mnenja širijo predvsem v vrstah tranzicijske levice. Pa ne samo tam: oprijeli so se jih predvsem tisti, ki so že doslej vzbujali pozornost s svojim radikalno antivaksersko usmeritvijo. In seveda se teorije zarote po razpravah o cepljenju proti covid19 nadaljujejo tudi v zvezi z Ukrajino. Ena najbolj popularnih je ta, da ruske sile v Ukrajini zgolj uničujejo laboratorije za izdelavo biološkega orožja, s katerim naj bi globalisti izvedli globalni genocid. Vsa medijska poročila o napadih na civilne cilje, pobijanju otrok, nosečnic in podobno pa naj bi bile zgolj izmišljotine in prevara za preusmerjanje pozornosti. No, skoraj tri milijone beguncev bi lahko povedalo precej drugačno zgodbo.

Je pa obisk Janeza Janše v obleganem Kijevu že sprožil ofenzivo »druge strani«. Kot poroča portal nadlani.si, naj bi funkcionar ruskega zunanjega ministrstva, zadolžen za jugovzhodno Evropo, kritiziral domnevne načrte Slovenije in Hrvaške za pošiljanje orožja v Ukrajino. Češ, ne zavedajo se, proti komu bo to orožje uporabljeno. »Ruska posebna vojaška operacija bo dosegla svoje cilje, naši evropski ‘partnerji’ pa bodo morali plačati za škodo, ki so jo povzročili svojim nacionalnim interesom in dvostranskim odnosom, ki so se razvijali skozi generacije,« je dejal. No, očitno gre tu tudi za užaljenost, ker se je Slovenija po zamenjavi oblasti marca predlani obrnila stran od Moskve, kamor je velikokrat zahajal prejšnji zunanji minister Karl Erjavec.

Omenjeni diplomat s precej nenavadnim (in nič kaj ruskim) priimkom Phillipson je ta obrat očitno dobro zaznal, saj je Slovenija še leta 2016 gostila ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je sredi poletja obiskal Rusko kapelico na Vršiču – seveda pa le malo ljudi ve, da je bilo med umrlimi ruskimi vojaki, zaradi katerih je nastala ta kapelica, precej Ukrajincev. Zato pa toliko bolj hvali aktivnost Republike Srbske, ki je izrazito na ruski strani, kar bo očitno vplivalo tudi na zaostrene razmere v Bosni in Hercegovini. Spomnimo: voditelj bosanskih Srbov Milorad Dodik je sicer prijatelj Milana Kučana.

Zanimivo je sicer, da je podoben članek objavil tudi portal Insajder, ki ga ureja dolgoletni novinar Mladine Igor Mekina, ki je bil v svoji karieri tudi že lustriran s strani lastnih političnih somišljenikov in sicer na Dnevniku. Mekina je poročen s srbsko novinarko Svetlano Vasović-Mekina. Nedavno sta se oba vpletla v gonjo proti novinarju Luki Peršu, ki je drezal v »sveto kravo« slovenskega pravosodja, namreč Branka Maslešo zaradi njegove neobstoječe diplome. In tu se vidi tudi povezava z interesi srbskega lobija ter Putinove politike. Spomnimo: razpoloženje v Srbiji je v zadevi ruske agresije na Ukrajino precej bolj na strani Kremlja…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine