18.3 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Očitno možnost preložitve brexita za daljše obdobje vendarle obstaja

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal, da bi Velika Britanija morala imeti možnost sodelovanja na majskih evropskih volitvah, če bi se za to odločila. To pa bi pomenilo daljšo preložitev brexita, s čimer niso zadovoljne vse države članice.

 

Tusk je bil na predstavitvi sklepov vrha EU pred evropskimi poslanci kritičen do nekaterih držav članic, ki niso bile zadovoljne z morebitno daljšo preložitvijo izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije. To bi namreč pomenilo, da bi morala Velika Britanija sodelovati na evropskih volitvah, zaradi česar bi nekatere članice imele manj poslancev, kot bi jih imele v primeru brexita.

“Naj bom jasen, takšno razmišljanje ni sprejemljivo,” je bil kritičen Tusk. Ob tem je spomnil, da se ne sme pozabiti na milijone Britancev, ki želijo ostati v Evropski uniji. Morda se tem Britancem po besedah Tuska ne zdi, da jih predstavlja britanski parlament, ampak morajo imeti občutek, da jih predstavlja Evropski parlament. “Ker so Evropejci,” je poudaril.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil bolj skop s komentarji glede brexita. Ocenil je le, da je Velika Britanija glede tega bolj nerazumljiva kot sfinga.

Med evropskimi poslanci se je kasneje vnela razprava o obstanku ali izstopu Velike Britanije iz Evropske unije ter preložitvijo brexita. Med poslanci je sicer še vedno močna želja, da bi Združeno kraljestvo ostalo del evropske družine, a so glasni tudi trdni zagovorniki brexita.

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je pozdravil sklep vrha EU, da ne bodo dopustili odloga brexita brez jasnega pojasnila s strani Londona. Spomnil je še, da čeprav je Evropski parlament na strani nasprotnikov brexita, pa si želi Združeno kraljestvo trenutno izstopiti iz EU.

Na drugi strani pa je bil vodja politične skupine socialdemokratov (S&D) Udo Bullmann bolj kritičen in je napadel trde zagovornike brexita, češ da se morajo opravičiti Britancem zaradi zmešnjave, ki so jo povzročili zaradi svojih laži.

Konservativec (ECR) Ryszard Antoni Legutko pa je ocenil, da se je celotno zgodbo o brexitu predstavilo v takšni slabi luči, da si nihče več ne bo upal iti po njihovi poti. Veliko Britanijo se po njegovih besedah hkrati sramoti in kaznuje.

Evroskeptični Britanec Nigel Farage (EFDD) je medtem ocenil, da je tudi možnost brexita brez dogovora dobra možnost za Veliko Britanijo in pozval k zavrnitvi preložitve izstopa.

Tusk je sicer danes pojasnil tudi, da so se evropski voditelji uskladili glede smernic sodelovanja s Kitajsko s poudarkom na trgovanju. Ob tem je poudaril, da bodo na prihajajočem vrhu EU-Kitajska pomembna tema tudi človekove pravice. “Lahko sem staromoden, ampak mislim, da so človekove pravice najmanj tako pomembne kot trgovanje,” je poudaril.

Juncker pa je poudaril pomen recipročnosti in spoštovanja v sodelovanju s Kitajsko. “Morajo razumeti, da smo strateški partnerji, a tudi tekmeci in rivali,” je dejal.

Weber je opozoril, da glede Kitajske ne smemo biti naivni, saj čeprav deli EU s Kitajsko nekatera skupna stališča glede gospodarstva, je ključnega pomena, da se brani industrijo v EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine