16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Obrador Lopez odgovarja Trumpu glede mehiških mamilarskih kartelov: Oboroženi tujci ne morejo posredovati na našem ozemlju. Tega ne bomo dopustili

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v petek zatrdil, da ZDA ne bo dovolil oboroženega posredovanja v svoji državi. To je dejal, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v začetku tedna napovedal, da namerava mehiške mamilarske kartele razglasiti za teroristične organizacije.

 

“Oboroženi tujci ne morejo posredovati na našem ozemlju. Tega ne bomo dopustili,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal mehiški predsednik.

Dodal je, da so takšne operacije sosednje države malo verjetne, saj državi dobro sodelujeta, Trump pa da je do njega spoštljiv. “V primeru, da bo sprejeta odločitev, ki bi vplivala na našo suverenost, bomo ravnali v skladu z mednarodnim pravom, a je to malo verjetno,” je povedal.

Če bi ZDA mehiške mamilarske kartele razglasile za teroristične organizacije, bi to pomenilo prepoved ameriškega poslovanja s člani teh združb, prepoved vstopa v ZDA za člane kartelov in njihov takojšni izgon ob morebitnem vstopu v ZDA. Finančne ustanove, ki bi odkrile, da hranijo denar mamilarskih kartelov, bi bile obvezane to nemudoma prijaviti zveznim oblastem ZDA.

Ostre besede ameriškega predsednika na račun mehiških mamilarskih kartelov so posledica nedavnega pokola devetih ameriških mormonov v Mehiki. Mehiške oblasti vztrajajo pri razlagi, da so jih člani mamilarskega kartela ubili, ker naj bi jih zamenjali za člane konkurenčne tolpe.

Prihodnji teden se bo sicer v Mehiki mudil ameriški pravosodni minister William Barr, je sporočil mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard.

Zadnje novice

Sorodne vsebine