18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Oblasti zaprtim v Šanghaju grozijo s kaznimi

Piše: Ivan Šokić

Uradne oblasti Kitajske komunistične partije pritiskajo na lokalne funkcionarje v Šanghaju da naj kar najhitreje zajezijo širitev najhujšega izbruha covid-19 na Kitajskem po prvotnem izbruhu bolezni pred dvema letoma v Wuhanu. 

Uradne oblasti v Šanghaju so v sredo, 13. aprila 2022 izdale opozorilo, da bodo kršitelje pravil v času popolnega zaprtja mesta čakale ostre kazni. Po zadnjem štetju so v 26-milijonskem mestu našteli preko 25 tisoč okužb. Za nov izbruh covid-19 naj bi bila odgovorna podzvrst variacije omikron, ki sicer velja za kužno a ne tako nevarno kot prejšnje različice.

Šanghajska policija je prebivalce mesta pozvala, da se “proti epidemiji borijo z enim srcem in si skupaj prizadevajo za hitro zmago.” V mestu so za namene čim hitrejše zaustavitve širitve okužbe s sars-cov-2 prepovedali celo vožnjo z avtomobili. Izjema so zgolj prevozi za nujno zdravstveno pomoč.

Prebivalce mesta, ki te dni vpijejo, da nimajo hrane in stradajo, oblasti opozarjajo, naj ne širijo lažnih informacij, in ne ponarejajo dovolilnic ali drugih uradnih dokumentov.

V mestu so v torek, 12. aprila 2022 našteli 25.141 asimptomatskih primerov okužbe in še 1.189 simptomatskih primerov. Zaprtje Šanghaja in kitajska ničelna toleranca do covid-19 pa je prizadelo tudi svetovno globalno trgovino. Vsaj 11 tajvanskih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo elektronike je v sredo prekinilo proizvodnjo zaradi težav v dobavni verigi. Šanghaj je eno od vozlišč svetovne trgovine v Aziji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine