0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Oblasti v New Yorku ne nameravajo preganjati kriminalcev zaradi potencialnih obtožb rasizma

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Kriminal v mestu New York se povečuje. Demonizacija policije je povzročila množične odhode in predčasne upokojitve policistov. Tožilstvo, namesto da bi preganjalo izgrednike, požigalce, lopove in razbijače iz vrst skrajne levičarske teroristične organizacije Antifa ter privržence skupine BLM, jih raje spušča na svobodo. Oblasti si ne drznejo ukrepati, saj se bojijo, da bi njihovo preganjanje kriminalcev interpretirali kot rasizem.

Tožilstvo mesta New York je zavrglo na stotine obtožnic, ki so pripadnike BLM in Antife bremenile povzročanja izgredov in ropanja, ki se je začelo zaradi smrti črnega kriminalca Georgea Floyda, za čigar smrt so krivdo pripisali policistu Dereku Chauvinu.

Sporočilo za kriminalce vseh barv je bilo jasno. sezona lova v mestu New York je odprta, in opazovalci svarijo, da bi znala nova epidemija kriminala doseči razsežnosti iz 70. in 80. let 20. stoletja. New York Post poroča, da je bilo na stotine roparjev in izgrednikov, ki so jih oblasti leta 2020 med izgredi aretirale, spuščeno na svobodo, obtožnice proti njim pa so zavrgli. Samo v soseski Bronx v povezavi z masovnim ropanjem junija 2020 je bilo po izsledkih preiskave NBC New York brez kakršnihkoli posledic spuščenih na svobodo kar 60 odstotkov aretiranih.

Beg iz New Yorka
Mesto New York pa ne zapuščajo samo policisti. Vedno več tudi sami prebivalci mesta, ki jim ni do tega, da bi živeli v mestu, kjer se vsak dan razbija, ropa in požiga, medtem ko oblasti vse skupaj mirno opazujejo. Jeseni so na sporedu županske volitve, a za mnoge prebivalce New Yorka, ki so si lahko privoščili preživljanje epidemije covid-19 stran od velemesta, so trenutne razmere na ulicah nesprejemljive.

Izgredniki uničili policijsko vozilo v New Yorku (foto: EPA)

V porastu je namreč število streljanj, umorov in nasilnih napadov na podzemni. To je še toliko bolj šokantno za liberalno nastrojene prebivalce mesta New York, saj v demokratski trdnjavi veljajo razmeroma strogi zakoni glede dovoljenj o posedovanju orožja, kar pa kriminalcev še nikoli do zdaj ni ustavilo.

Statistika ne laže. Če je bilo pred štirimi leti v New Yorku problematično dejstvo, da so našteli nekaj napadov z nožem na podzemni, se je samo v maju 2021 število nasilnih zločinov povišalo na 116, za primerjavo v aprilu 2021 so jih našteli 64, kar je več kot trikrat več kot leta 2019. Število umorov je za 53 odstotkov višje, medtem ko se je število streljanj povzpelo za kar 77 odstotkov.

Vrnitev Angelov varuhov
Na ulicah se brez kakršnegakoli skrivanja preprodaja mamila, na ulicah pa se je po več desetletjih ponovno pojavila tudi vigilantska skupina, imenovana Angeli varuhi, tokrat prepoznavna po svojih rdečih baretkah in pripravljenosti, da vzamejo v roke kogarkoli, ki bi na podzemni povzročal težave. Njihov vodja Curtis Sliwa se celo poteguje za republikansko nominacijo za newyorškega župana. Pred leti je mesto zločina s trdo roko rešil takratni župan Rudy Giuliani. Kakšne možnosti ima Silwa, bo jasno jeseni. A zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da je 52 odstotkov vprašanih prebivalcev New Yorka zaskrbljenih zaradi kriminala, ki se je razpasel po mestu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine