0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Ob robu spopadov v Izraelu os zla v Pekingu poglablja sodelovanje

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Na Kitajskem bo v torek tretji vrh pobude Pas in pot, na njem pa bodo predstavniki okoli 130 držav sveta, tudi ruski predsednik Vladimir Putin. V Pekingu pa sta imela danes srečanje tudi kitajski minister za zunanje zadeve Wang Yi in njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Kitajski zunanji minister je dejal, da njihova država ceni rusko podporo pobudi. 

Pobuda Pas in pot je širokopotezen projekt kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki se nanaša na obsežne naložbe v infrastrukturo. Namen je izboljšati prometne povezave tako znotraj Azije kot tudi med Azijo in Evropo. Nekateri pa vidijo načrt kot način, kako bi Kitajska povečala svojo svetovno hegemonijo. Zadevo sicer podpira preko 145 držav sveta, ki skupno predstavljajo 75 odstotkov svetovnega prebivalstva ter preko polovice globalnega BDP-ja. Kremelj je potrdil udeležbo Vladimirja Putina na dogodku, poroča STA.

Ob koncu vrha se namerava Putin sestati s kitajskim predsednikom Xi-jem. Kremelj: “Med pogovori bo posebna pozornost namenjena mednarodnim in regionalnim vprašanjem.” Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa se je Kitajski zahvalil, da je bil Putin na vrh povabljen kot glavni gost. Ocenil je, da se odnosi med državama krepijo, o njih pa bosta razpravljala oba državnika. Dogodka se bo med drugim udeležil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Osrednji Xi-jev nagovor pa bo v sredo. Na dogodku bo govora tudi o izraelsko-palestinskem konfliktu. Kitajska Izrael kritizira, rekoč, da njegova dejanja presegajo “okvirje samoobrambe”.

Kim Jong-un in Vladimir Putin (Foto: epa)

Lavrov v Severno Korejo
Ruski zunanji minister se bo v nadaljevanju tedna podal v Severno Korejo. Sergej Lavrov naj bi v izolirani državi dorekel podrobnosti prihajajočega Putinovega obiska. Kim Jong-un se je pred kratkim mudil v Rusiji. Tema pogovorov je bila “krepitev sodelovanja”, tudi vojaškega. Ameriške oblasti so prepričane, da je v zadnjih tednih iz Severne Koreje odpotovalo več tisoč zabojnikov vojaške opreme in streliva za vojno v Ukrajini. Severna Koreja naj bi po prepričanju tiskovnega predstavnika Sveta za nacionalno varnost ZDA hotela v zameno dobiti vojaško naprednejšo vojaško opremo, med drugim protizračne rakete ter opremo za proizvodnjo balističnih raket, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine