22.7 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Ob peti obletnici mirovnega sporazuma

Piše: Damian Ahlin

Ob peti obletnici podpisa mirovnega sporazuma med kolumbijsko vlado in nekdanjo uporniško skupino FARC-EP,  Evropska Unija ponovno potrjuje svojo podporo temu zgodovinskemu dogovoru.

Sporazum, ki je končal desetletja trajajoči konflikt v katerem je bilo ubitih več kot 200 000 ljudi, na milijone pa jih je bilo razseljenih, je od podpisa rešil na tisoče življenj. FARC so se razorožile, velika večina nekdanjih borcev pa je še vedno zavezana ponovni vključitvi v družbo. Institucije integralnega sistema resnice, pravice, povračila škode in prepovedi ponovitve so v celoti operativne in delujejo skupaj z običajnim kolumbijskim pravosodnim sistemom.

Vendar pa mir še ni dosegel vseh delov Kolumbije. Varnostne razmere na oddaljenih in marginaliziranih območjih so še vedno kritične in predstavljajo glavni izziv za današnji mirovni proces. Še vedno se nadaljuje nasilje nad lokalnimi skupnostmi in umori njihovih voditeljev ter zagovornikov človekovih pravic in okolja ter nekdanjih borcev. Celovita prisotnost države na teh ozemljih je predpogoj za mir in stabilnost, vključno s civilnimi institucijami ter podporo gospodarskemu in socialnemu razvoju, ki temelji na razvojnih programih kolumbijske vlade.

Kolumbijski mirovni sporazum velja za zgled po vsem svetu. EU ponovno potrjuje svojo odločno podporo celovitemu izvajanju sporazuma. Še naprej bomo tesno sodelovali z vlado, stranko Comunes (nekdanji FARC), civilno družbo in vsemi nacionalnimi zainteresiranimi stranmi ter mednarodnimi partnerji, zlasti ZN, Organizacijo ameriških držav in državami garantkami, da bi vzpostavili trajni mir, ki si ga Kolumbijci zaslužijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine