6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Ob izbruhu vulkana v Gvatemali več deset mrtvih

Najmanj 33 ljudi je umrlo, več sto pa jih je ranjenih ob izbruhu vulkana Fuego v Gvatemali. Z območja je zbežalo okoli 2000 ljudi, zaradi pepela je zaprto mednarodno letališče v prestolnici.

Vulkan, ki leži kakih 40 kilometrov jugozahodno od prestolnice Ciudad de Guatemala, od nedelje visoko v zrak bruha kamenje, črn dim in pepel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Agencija za naravne nesreče Conred je sporočila, da je reka lave pritekla v vas El Rodeo, kjer je uničila hiše in v njih do smrti požgala ljudi, poroča britanski BBC.

Predsednik države Jimmy Morales je povedal, da so sprožili nacionalno reševalno akcijo, saj menijo, da bi do uničenja lahko prišlo vsaj na treh območjih.

Najhuje je na južnem pobočju vulkana, kjer še pogrešajo več ljudi. Število smrtnih žrtev izbruha bi se tako lahko še povečalo.

Po podatkih lokalnih strokovnjakov je to največji izbruh vulkana od leta 1974. Po navedbah tiskovnega predstavnika gvatemalske vlade Davida de Leona je izbruh prizadel okoli 1,7 milijona ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine