11.6 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Novodobni “Veliki brat”: Amazon za svoje zaposlene sestavil seznam prepovedanih besed

Piše: Ivan Šokić

Spletna trgovina Amazon naj bi razvijala novo aplikacijo ki bo namenjena interni komunikaciji delavcev, a v javnost je prišel seznam besed, ki jih bo aplikacija obravnavala kot nedopustne in o njihovi rabi obveščala nadrejene. Na seznamu so besede kot so povišica, sindikat, suženjsko delo, gospodar in pravično.

Prejšnji teden so delavci v Amazonovem skladišču na Staten Islandu v zvezni državi New York izglasovali oblikovanje sindikata. Zdaj pa je Intercept pridobil seznam prepovedanih besed, ki bo motril komunikacijo zaposlenih pri Amazonu preko interne aplikacije za pošiljanje sporočil.

Na prepovedanem seznamu so besede dostopnost, izživljanje, koalicija, komite, kompenzacija, zaskrbljeni, raznolikost, etika, pravičnost, privilegiranost, ogenj, svoboda, zamere, nadlegovanje, ni mi mar, sovražim, nepravičnost, plača za življenje, gospodar, povišica, peticija, plantaža, zapor oceniti, zastopanje, stranišča, roboti, suženj, suženjsko delo, neumno, končano, to je zaskrbljujoče, to je neumno, grožnja, TOT, smeti, nepravično, sindikat, združiti/enotnost, in pa cepivo.

Glede na Amazonovo zgodovino je seznam prepovedanih besed naravnost srhljiv. V preteklosti so mediji razkrili, da si številni zaposleni v Amazonovih skladiščih ne upajo iti na stranišče temveč urinirajo v koše za smeti in plastenke. Razlog za takšno početje naj bi bila preobremenjenost na delovnem mestu.

Konec leta 2021 je vodstvo podjetja razpravljalo o vzpostavitvi internega družbenega omrežja, kjer bi lahko zaposleni hvalili svoje sodelavce. CIlj projekta naj bi bil krepitev zadovoljstva in produktivnosti med zaposlenimi. A že takrat so vodilni imeli v mislih tudi “temno stran družbenih omrežij” in se odločili za nadzor objav z namenom, da bi vzpostavili “pozitivno skupnost”.

Prvotni filter je bil namenjen preprečevanju rabe grdih besed. Od takrat se je seznam grdih besed opazno razširil. Tiskovni predstavnik Amazona je v odziv na novico o

prepovedanem seznamu besed za aplikacijo, ki je še v razvoju povedal, da je aplikacija še vedno v razvoju, če pa kdaj tudi ugleda luč dneva pa bodo “edine besede podvržene nadzoru tiste, ki so žaljive oziroma so nadlegovanje.” Na tak način naj bi želeli zaščititi svoje zaposlene. skupino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine