4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Novinarka famoznega Politica Lili Bayer še vedno ni preverila dejstev, kar pa je ne ovira pri širjenju lažnih novic

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24TV)

V vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) so v včerajšnjem sporočilu za javnost navedli, da so zavrnili plačilo za opravljanje javne službe STA v januarju letos. Ukom je to moral storiti, ker za plačilo nima nobene pravne osnove, pogodba za opravljanje javne službe STA za letos namreč med Ukomom in STA ni bila podpisana. Z dogajanjem v Sloveniji pa se očitno še naprej ukvarja novinarka Lili Bayer, a zgolj enostransko. Medtem ko se še vedno ni seznanila z dejstvi, ki so v nasprotju z njeno agendo, je na Twitterju po hitrem postopku delila zgoraj omenjeno novico. 

Novinarka, ki je pred nedavnim v famoznem mediju Politico pisala o tem, kako naj bi slovenski predsednik vlade Janez Janša ustrahoval in preganjal medije, ki niso po njegovem okusu, se še naprej ukvarja z dogajanjem v naši državi. A ne na tak način, kot so ji predlagali mnogi, namreč da bi preverila dejstva in bi prisluhnila še komu, ki bi ji stvari predstavil bolj objektivno in brez očitne agende naše leve politične opcije. Lili Bayer je tokrat na Twitterju delila novico STA in zapisala, da je Slovenija ponovno začasno zadržala plačilo za opravljanje javne službe STA. Premier je kmalu odvrnil, da novinarka ponovno širi lažne novice.

Na objavo novinarke Politica se ni odzval le premier, komentiral je tudi sociolog Borut Rončević. Odpisal ji je, da z nestrpnostjo pričakuje dan, ko se bo končno odločila preveriti dejstva. “Ampak seveda, vso pravico imate biti agitatorka in ne novinarka,” je še pristavil. Nekaterim sodelujočim v razpravi pa je še pojasnil, da je sam raziskovalec in da sklepe oblikuje na podlagi dejstev.

 

“V nedavnem poročanju o Sloveniji gospodična Lili Bayer, novinarka, tega ni storila. Pravzaprav se je odločila, da bo prezrla dejstva, ki niso skladna z njeno agendo,” je poudaril Rončević in vprašal ali se lahko takemu novinarju sploh še kdaj zaupa. Dodal je tudi, da živimo v demokratični družbi in ona se lahko svobodno odloči za izgubo svoje poklicne integritete. Tisti, ki se s takim pristopom ne strinjamo, pa  lahko na to opomnimo, tako njo kot tudi javnost.

 

Oglasil pa se je tudi Mitja Iršič, ki je novinarki ponovno pojasnil, da je bila deležna zgolj polresnice. Razložil je, da direktor STA Bojan Veselinovič ne želi predati dokumentov, ki bi Ukomu oziroma vladi RS omogočili, da oceni, kaj pomeni ustrezno financiranje agencije. “Ta težava se je pojavila šele zdaj, saj so prejšnje vlade zagotavljale sredstva brez ustrezne preglednosti,” je zapisal.

 

STA še vedno ni izpolnila pogodbenih obveznosti
V včerajšnjem sporočilu za javnost so navedli, da je Urad vlade za komuniciranje (Ukom) dne 27. januarja 2021 izpolnil vse obveznosti do Slovenske tiskovne agencije (STA) v skladu s pogodbo za opravljanje javne službe. Ne glede na izpolnitev vseh obveznosti iz pogodbe, ki jo je sicer podpisala nekdanja direktorica Ukoma in sedanji direktor STA Bojan Veselinovič, pa slednji vse do danes ni poslal zahtevanih dokumentov, ki bi jih moral v skladu s podpisanimi obveznostmi iz pogodbe. Februarja je na Ukom prišel dopis novinarjev STA, da so njihove plače ostale enake, kot so bile pred prihodom Veselinoviča leta 2009, in sicer med 1200 in 1300 evrov. V javnost je prišel še podatek, da posamezne honorarne sodelavce direktor Veselinovič plačuje po 5 evrov na prispevek. Ob dejstvu, da STA za direktorja Bojana Veselinoviča plačuje približno 8 tisoč evrov na mesec, je tovrstno plačevanje novinarjev, če so podatki točni, nesprejemljivo in tudi zavržno. Ker pa direktor ni posredoval zahtevane dokumentacije, tega žal ni bilo mogoče preveriti.

Direktor STA Bojan Veselinovič. (Foto: STA)

 

V pogodbi za opravljanje javne službe za leto 2020 je bilo jasno navedeno, da je Ukom “predstavnik ustanovitelja”, Veselinovič se je s tem dejstvom strinjal, ko je od Ukoma prejemal denar, ni pa se s tem dejstvom strinjal, ko bi moral Ukomu izročiti finančno dokumentacijo. Z zadnjim plačilom se je kakršno koli pogodbeno razmerje med Ukomom in STA-jem končalo, zato se zdi skoraj neverjetna situacija, da je Veselinovič za dejavnosti, ki jih je opravljal v januarju, poslal račun v višini 169 tisoč evrov na Ukom. Ukom seveda nima nobene pravne osnove, na podlagi katere bi lahko plačeval račune, ki mu jih pošiljajo podjetja, s katerimi nima urejenega pogodbenega razmerja. Prav zato je moral Ukom plačilo računa zavrniti. Če se bo izkazalo, da si je direktor STA Bojan Veselinovič premislil in Ukom priznava kot “predstavnika ustanovitelja”, bo Ukom pripravil novo pogodbo, na podlagi katere bo mogoče v skladu s slovensko zakonodajo izvesti financiranje STA.

 

Žal do danes direktor Veselinovič ni izrazil nobenega interesa, da bi se ta pogodba sklenila. Nasprotno pa so ves čas potekali dogovori za sklenitev tržne pogodbe. Ukom je 4. januarja 2021 na STA naslovil prošnjo za posredovanje cenika tržnih storitev STA. Slovenska tiskovna agencija, oziroma direktor Bojan Veselinovič, je nepopoln cenik Ukomu poslala šele mesec dni pozneje, točneje 1. februarja 2021. Ukom ga je zato 4. februarja 2021 pozval, naj pošlje celoten in popoln cenik, kar je nato direktor Veselinovič tudi storil. Torej, trajalo je natančno en mesec, da je Ukom pridobil cenik, za katerega je prosil 4. januarja 2021. Ko je Ukom pridobil celoten cenik, je o tem obvestil potencialne uporabnike tržnih storitev STA v okviru vladne administracije. Zbran interes je Ukom 12. februarja 2021 poslal na STA. Direktor Veselinovič je ob dejstvu, da je cenik storitev poslal šele mesec dni po prošnji Ukoma in da je zbran interes s strani Ukoma prejel v enem tednu, Ukomu poslal med drugim tudi naslednji odgovor: Veselinovič: “Vaš dopis sicer ocenjujemo kot še en poskus zavlačevanja in podaljševanja obdobja, v katerem uporabnikom na vladni strani vse od začetka tega leta omogočamo brezplačen dostop do naših vsebin. V pričakovanju, da bo prišlo do dogovora o obliki sodelovanja v prihodnje, za kar smo si nenehno prizadevali, a od vas nismo prejeli nikakršnega odgovora glede naših pobud.” V nadaljevanju je direktor Veselinovič res poslal ponudbo, vendar za razliko od preteklih let, ko je vladni administraciji priznaval občutne popuste (cca. 60 %), se je tokrat odločil, da teh popustov ni, posledično pa bo morala vlada stvari dodatno racionalizirati.

Direktor STA Bojan Veselinovič je medtem v odzivu poudaril, da sedmi protikoronski zakon jasno določa, da se za javno službo za letos zagotovijo sredstva iz proračuna. Tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije so navedli, da sedmi protikoronski zakon določa, da se za opravljanje javne službe STA v letu 2021 zagotovijo sredstva iz letošnjega proračuna v skladu s sprejetim poslovnim načrtom STA za letošnje leto, ne glede na to, ali je STA z ustanoviteljem sklenila pogodbo ali ne. Kakor koli že, novinarka bi se vsekakor morala pozanimati glede resničnega stanja v Sloveniji in temu primerno svoj članek tudi popraviti. A to ji očitno še ni padlo na pamet, agenda tistih, ki ji sugerirajo je namreč drugačna, resnica pač ni na prvem mestu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine